Ικανοποίηση για δυο βασικούς άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, την κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ εκφράζουν στις Βρυξέλες οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, κατά τις συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία.
Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2028 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για περιβαλοντικούς (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) αλλά και οικονομικούς λόγους δεδομένου ότι οι εν λόγω μονάδες είναι ζημιογόνες για την επιχείρηση. Σχετική αναφορά έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου, τονίζοντας ότι οι ζημιές της ΔΕΗ από τη λιγνιτική παραγωγή διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 200 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να αυξηθούν στα 300 εκατ. Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2009 με την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι διαγωνισμοί για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης που διεξήχθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν άγονοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές οι εκπρόσωποι της Κομισιόν διατύπωσαν ερωτήματα για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης και τις λεπτομέρειες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, το νομοσχέδιο της ΔΕΗ και την ισορροπία που θα διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας ανάμεσα στους βασικούς παίκτες.
Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από το 2020 ενώ το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την εξαίρεση της ΔΕΗ από γραφειοκρατικές διαδικασίες (προμηθειών, προσλήψεων κλπ.) σε τομείς που είναι ανοιχτοί στον ανταγωνισμό θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ