Σε μια εποχή που λόγω της Covid-19, ο πλανήτης, αλλά και οι καθημερινές μας συνήθειες αλλάζουν, επηρεάζοντας και τις πολιτικές τις βιώσιμης ανάπτυξης, οι νέοι αναλάβουν τα ηνία της διαχείρισης αυτών των προβλημάτων και των επιπτώσεων τους στα επόμενα χρόνια.
Με το βλέμμα στο μέλλον λοιπόν, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «παραδίδει» στα χέρια των φοιτητών το «κλειδί» της βιώσιμης ανάπτυξης, ενεργοποιώντας το δίκτυο SDSN Black Sea Youth με έδρα το ΑΠΘ, στο πλαίσιο δράσης του δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση λύσεων προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Solutions Network -SDSN) για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (SDSN Black Sea).
Το ΑΠΘ αποτελεί από τον Οκτώβριο του 2018 τη μόνιμη έδρα του δικτύου SDSN Black Sea εκπροσωπώντας 12 χώρες από τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και την Κασπία και πρόσφατα αποφάσισε να δώσει ενεργό ρόλο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. «Από την αρχή είχαμε επιδιώξει τη συμμετοχή των φοιτητών μας σε διάφορες δράσεις του δικτύου, και την είχαμε. Οι φοιτητές μας πάντα έδειχναν ενδιαφέρον για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τώρα θεωρήσαμε ότι ήρθε η ώρα για να γίνει το επόμενο βήμα. Αυτό είναι η δημιουργία του δικτύου SDSN Black Sea Youth», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Δικτύου SDSN Black Sea, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νικόλαος Θεοδοσίου.
Τα δίκτυα αυτά λειτουργούν σε όλο τον κόσμο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, παράλληλα αλλά και ανεξάρτητα από τα αντίστοιχα κεντρικά δίκτυα. Δηλαδή για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο Youth πρέπει να προϋπάρχει το αντίστοιχο κεντρικό δίκτυο, αλλά το Youth πρέπει να έχει τη δική του δομή και ανεξαρτησία στη λειτουργία. Οι ίδιοι οι φοιτητές του ΑΠΘ, στην πρώτη συνάντησή τους, επέλεξαν τη φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής Ευαγγελία Σαββίδου ως εκπρόσωπό τους. Η ίδια, έπειτα από συζητήσεις και συνεντεύξεις με τους εκπροσώπους του παγκόσμιου δικτύου, έγινε δεκτή γι’ αυτή τη θέση.
Το μέλλον σε εκείνους που ανήκει
Τόσο το SDSN Black Sea όσο και το νεοσύστατο Youth «είχαν και έχουν την ενεργό υποστήριξη των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, τόσο και από την προηγούμενη όσο και από την τρέχουσα διοίκηση, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πορεία και την ανάπτυξη του δικτύου», σημειώνει ο κ. Θεοδοσίου, ο οποίος, όπως λέει, από την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών το Δίκτυο περιμένει πολλά.
«Οι νέοι έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι αγωνίζονται με πάθος, αφοσίωση και δημιουργικότητα για θέματα τοπικού αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως είναι και το θέμα της κλιματικής αλλαγής αλλά και της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Άλλωστε αυτοί είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Αυτοί θα αναλάβουν τα “ηνία” της διαχείρισης αυτών των προβλημάτων και των επιπτώσεών τους στα επόμενα χρόνια. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και θα συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις της», εξηγεί ο πρόεδρος του Δικτύου. Εξάλλου, η μέχρι τώρα ανταπόκριση των φοιτητών είναι πολύ θετική. Η ομάδα, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα, αριθμεί ήδη γύρω στα 40 άτομα. «Το ενδιαφέρον των φοιτητών μας για τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν ξεκίνησε τώρα. Υπάρχουν ήδη φοιτητικές ομάδες που ασχολούνται με έναν οι περισσότερους από τους στόχους. Το SDSN Youth συνεργάζεται με τις ομάδες αυτές για την προώθηση και υποστήριξη νέων δράσεων», σημειώνει ο κ. Θεοδοσίου.
Η Covid-19 ήταν ένα «σήμα συναγερμού»
Ο κ. Θεοδοσίου εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι αλλαγές στις ζωές μας εξαιτίας της Covid-19, δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν και τους στόχους, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Δικτύου και όσων φορέων ασχολούνται με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το αύριο θα είναι διαφορετικό από το χτες σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Όλοι θα προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες αφού πρωταρχικός στόχος για την επόμενη μέρα, είναι να αποκαταστήσουμε την καθημερινότητά μας και τις ανθρώπινες σχέσεις. Τόσο το δίκτυο SDSN Black Sea Youth όσο και άλλα δίκτυα, μπορούν να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια και να αξιοποιήσουν τη δύναμη της συνεργασίας. Η Covid-19 ήταν ένα σήμα συναγερμού. Πρέπει όλοι να το ακούσουμε, να προσαρμοστούμε και να προετοιμαστούμε για τις επόμενες παγκόσμιας κλίμακας απειλές όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η πείνα και πολλά άλλα».
Δεν είναι αργά για το περιβάλλον
Ένας από τους βασικούς άξονες του Δικτύου είναι η αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Με την κρίση της Covid-19 φάνηκε ότι η φύση «ανέπνευσε», παρατήρηση που το Δίκτυο εξετάζει προσεκτικά. «Πράγματι, είδαμε το τελευταίο διάστημα εικόνες που είχαμε ξεχάσει ή που πολλοί από μας δεν είχαμε ζήσει καν. Οι παράγοντες που αποκρίνονται άμεσα σε περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ποιότητα των υδάτων, ο αστικός θόρυβος και άλλοι, έδειξαν μια έντονη βελτίωση μόλις επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα σε όλο τον κόσμο», σημειώνει ο κ. Θεοδοσίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτή η θετική εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας καταστροφής και δεν μπορεί να αποτελέσει στόχο ή επιδίωξη».
Αυτό το συμπέρασμα όμως που προέκυψε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου, είναι ότι δεν είναι ήδη αργά. «Μπορούμε ακόμα, με ορθολογικές δράσεις, να πετύχουμε την αναστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας. Η φράση που ακούγεται πολύ αυτές τις μέρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης είναι “Why waste a good crisis?” (σ.σ. γιατί να χαραμίσουμε μια καλή κρίση;). Με την έννοια ότι και αυτή η κρίση, όπως και κάθε άλλη, ανοίγει και ένα παράθυρο για νέες ευκαιρίες και νέες προοπτικές», επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικτύου SDSN Black Sea.
Δήμητρα Κεχαγιά
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ