«Προσωπικό στοίχημα για εμένα, είναι να συμβάλω στην προστασία του περιβάλλοντος με έργα» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, που συνεδρίασε για να εγκρίνει τον διορισμό της προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του νέου «Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην δημιουργία του νέου αυτού Οργανισμού, που δημιουργείται μετά την πρόσφατη ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και έχει ως αποστολή να είναι σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, αλλά και ο κεντρικός φορέας στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι μέχρι σήμερα φορείς διαχείρισης προστατευόμενων φορέων.
Ο υπουργός εξήγησε την αναγκαιότητας ύπαρξης ενός ενιαίου Οργανισμού, λέγοντας ότι «παρ’ όλο που το 30% της χώρας είναι ενταγμένο σε προστατευόμενες περιοχές, τελικά, έξω από μεγάλα λόγια, δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα μέχρι σήμερα». Όταν ανέλαβα, είπε, βρήκα να υπάρχουν «36 φορείς διαχείρισης σε όλη την χώρα, εκ των οποίων οι 28 είχαν ενεργό διοικητικό συμβούλιο, αλλά και αυτοί δεν είχαν ούτε το αναγκαίο προσωπικό, ούτε την υποδομή, αλλά ούτε και τους αναγκαίους πόρους, καθώς η χρηματοδότησή τους ήταν με 8 εκατ. ευρώ – ένα ποσό που δεν επαρκεί για μια τέτοια αποστολή που έχουν».
Στο ΟΦΥΠΕΚΑ, σημείωσε ο υπουργός, θα ενσωματωθούν οι όλοι υφιστάμενοι φορείς, και θα έχει 24 διοικητικές μονάδες, όσες και τα ειδικά διαχειριστικά σχέδια που θα αποκτήσει η χώρα. Αναφορικά με τους εργαζόμενους, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το υφιστάμενο προσωπικό των φορέων θα αξιολογηθεί από το ΑΣΕΠ, αλλά η εμπειρία των υπαλλήλων θα μετρήσει, ενώ ο Οργανισμός, εκτός από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ως έσοδα θα έχει και μια επιπρόσθετη πηγή εσόδων: το τέλος από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ήπιο τρόπο μέσα στις προστατευόμενες περιοχές, και το οποίο θα πηγαίνει στον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Ο κ. Χατζηδάκης, παράλληλα ανακοίνωσε ότι σύντομα η προστατευόμενη περιοχή Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) της Κρήτης, θα ενταχθεί σε ειδικό χωροταξικό – κάτι που εκκρεμεί από το 2015 – ενώ ανέφερε πως θα ήθελε να ασχοληθεί προσωπικά και για τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα του Κυπαρισσιακού κόλπου, όπου υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.
Η νέα πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθ. Μαρία Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα – εκτός από τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της βιοποικιλότητας, που είναι “εθνικό μας κεφάλαιο” – είναι οι δράσεις αυτές να έχουν και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, ώστε να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε ότι σημαντική είναι η εμπειρία των υφιστάμενων φορέων και των ανθρώπων τους, και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Ως στόχο δε, έθεσε την βέλτιστη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και της καινοτομίας.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, καθ. Κωνσταντίνος Τριάντης, από την δική του πλευρά ανέφερε πως το περιβάλλον της Ελλάδας είναι εθνικός πλούτος και η διαχείρισή του αποτελεί πρόκληση και εθνικό μας πλεονέκτημα. Σημείωσε πως τις προστατευόμενες περιοχές, δεν θα πρέπει να τις θεωρούμε ως κλειστά οικοσυστήματα: Κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει εάν δεν έχει την συμμετοχή της κοινωνίας, και γι αυτό δεν μπορεί να έχουμε στείρες απαγορεύσεις, αλλά πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημο, έτσι ώστε οι τοπικές κοινωνίες να τις αγκαλιάζουν. Τόνισε επίσης, πως βασική του αρχή είναι η διαρκής διαβούλευση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αλλά και με όλους τους φορείς, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι στιβαρές. Έδωσε δε, έμφαση, στο να υπάρχουν μνημόνια και προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Δημήτρης Βίτσας, διαφώνησαν, όχι με την ικανότητα των δύο προτεινομένων για την ηγεσία του ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά με την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, που μέρος της είναι και η δημιουργία ενός τέτοιου επιτελικού Οργανισμού διοίκησης.
Ενστάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ΟΦΥΠΕΚΑ εξέφρασε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Θέμα κεντρικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης σε σχέση με το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Η βουλευτής του ΜέΡΑ Σοφία Σακοράφα, μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε κατά πόσο η διοίκηση του Οργανισμού έχει την αυτοτέλεια να μπορεί να εναντιωθεί σε πολιτικές επιλογές του υπουργείου.
Οι δύο προτεινόμενοι, μετά την ακρόασή τους στην Επιτροπή, έλαβαν την θετική ψήφο των βουλευτών της ΝΔ. Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Έτσι με 11 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 3 παρών, εγκριθήκαν κατά πλειοψηφία οι διορισμοί της προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ