Επείγουσα είναι η ανάγκη μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία κι αυτό συνδέεται με την ανάπτυξη στρατηγικών ανθεκτικότητας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, στην έναρξη της διαδικτυακής ημερίδας «Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από την Αποστολή – CLIMATE-NEUTRAL & SMART CITIES – του προγράμματος πλαίσιο Horizon Europe», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας με την υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές πρωτοβουλίες για αστικές, βιοκλιματικές αναπλάσεις και έξυπνες πόλεις, καθώς και στη δέσμευση της χώρας για την επίτευξη των κοινών ευρωπαϊκών στόχων.
Η διαδικτυακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Αποστολής CLIMATE-NEUTRAL & SMART CITIES του προγράμματος πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη, το οποίο στηρίζει 100 ευρωπαϊκές πόλεις προς τη συστημική τους αλλαγή να καταστούν κλιματικά ουδέτερες (climate-neutral) μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο πρώτο μέρος της ημερίδας έγιναν παρουσιάσεις από: τον Δρα Αρτέμιο Κουρτέση, επικεφαλής του τομέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της γενικής διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Μαρία Βασιλάκου, αντιδήμαρχο Βιέννης 2010-2019, σύμβουλο Αστικής Ανάπτυξης και Μέλος του Mission Board “CLIMATE-NEUTRAL & SMART CITIES”, τον Δρα Ευάγγελο Μπεκιάρη, διευθυντή του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, εθνικό εκπρόσωπο στην Υπο-Ομάδα εργασίας για την αποστολή “CLIMATE-NEUTRAL & SMART CITIES” και την Χριστιάνα Σιαμπέκου, επικεφαλής της ομάδας Εθνικών Σημείων Επαφής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ.
Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε συζήτηση «Στρογγυλής Τράπεζας» με ομιλητές από την τοπική αυτοδιοίκηση, τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό ιστό, τις επιχειρήσεις, καθώς και την κοινωνία των πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 200 συμμετέχοντες, οι ομιλητές μέσα από παρουσιάσεις και τοποθετήσεις, ανέδειξαν, ο κάθε ένας από τη δική του οπτική, πτυχές ενός ιδιαίτερα πολυπαραγοντικού ζητήματος, όπως η επίτευξη των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων.
Το κύριο συμπέρασμα από την ημερίδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν η ανάγκη για γόνιμο διάλογο και συντεταγμένη προσπάθεια ανάμεσα στα μέλη του οικοσυστήματος, δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αρμόδιων υπουργείων, των παρόχων και διαχειριστών ενέργειας, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, του ακαδημαϊκού και ερευνητικού ιστού, των επιχειρήσεων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Αρωγός στο διάλογο αυτό αναμένεται να είναι ένα αναμορφωμένο και ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο και σύγχρονα συστήματα διακυβέρνησης που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού και την επιτυχή συμμετοχή των ελληνικών πόλεων στην εν λόγω πρωτοβουλία.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ