Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά που διασυνδέονται με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στόχος είναι αφενός η επιτάχυνση των επενδύσεων, αφ’ ετέρου η αποφυγή συσσώρευσης πληθώρας αιτήσεων που θα χρονίζουν χωρίς – λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου – να μπορούν να ικανοποιηθούν.
Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ Διονύσης Παπαχρήστου σε ημερίδα της Αρχής για το Πληροφοριακό Σύστημα διαχείρισης των Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ, οι διασυνδέσεις δημιουργούν περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στα νησιά. Συγκεκριμένα στην Κρήτη με τη «μικρή» διασύνδεση που έχει τεθεί σε λειτουργία μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα 100 μεγαβάτ αιολικών και 100 φωτοβολταϊκών (μεγέθη που θα αυξηθούν με τη λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης), στην Εύβοια 200 – 250 μεγαβάτ και στις Κυκλάδες άλλα 250 μεγαβάτ.
Τόσο για την Κρήτη όσο και σε μεγάλο βαθμό για τις Κυκλάδες η ανάπτυξη των ΑΠΕ εκτός από τον περιορισμό της χρήσης του (ακριβού και ρυπογόνου) πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση των νησιών, θα συμβάλει και στην ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς τα υψηλά λόγω τουρισμού φορτία το καλοκαίρι (με εξαίρεση την περυσινή χρονιά εξαιτίας της πανδημίας) καλύπτονται οριακά από τις θερμικές μονάδες.
Με τη γνωμοδότηση που έχει σταλεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΡΑΕ προτείνει δύο βασικές αλλαγές στους διαγωνισμούς για τα νησιά προκειμένου να επιλεγούν οι επενδυτές οι οποίοι θα κατασκευάσουν τις νέες μονάδες ΑΠΕ: πρώτον, κατάτμηση των διαγωνισμών σε τμήματα που θα αντιστοιχούν στην ενέργεια που μπορεί να απορροφήσει κάθε υποσταθμός και δεύτερον, αντιστροφή της διαδικασίας ως προς τις τιμές: οι διαγωνισμοί ΑΠΕ που διεξάγονται ως τώρα είναι μειοδοτικοί, δηλαδή εκκινούν από μια ανώτατη τιμή και οι επενδυτές διαγωνίζονται υποβάλλοντας χαμηλότερες προσφορές έως ότου εξαντληθεί η διαθέσιμη ισχύς. Με το σύστημα που προτείνεται ο διαγωνισμός θα ξεκινά από μια ελάχιστη τιμή, στην οποία όσοι επενδυτές θέλουν, θα δεσμεύουν την ισχύ που επιθυμούν. Στο επόμενο βήμα η τιμή θα ανεβαίνει και θα «μπαίνουν» περισσότεροι επενδυτές, διαδικασία που θα συνεχίζεται επίσης έως ότου εξαντληθεί η διαθέσιμη ισχύς. Οι όροι των διαγωνισμών θα καταρτιστούν πάντως με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όσο διευρύνεται το δίκτυο των διασυνδεδεμένων νησιών, τόσο διευρύνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του ανανεώσιμου δυναμικού. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ (2022-2031), με τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και την επέκταση του Συστήματος Μεταφοράς 400 kV στην Πελοπόννησο, τίθενται οι βάσεις για δημιουργία χώρου 3 γιγαβάτ για ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ.
Κ.Βουτσαδάκης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ