Περιβαλλοντικό …τηλεπαιχνίδι για παιδιά, ενημέρωση για τους «κήπους της βροχής», συζητήσεις για το νερό είναι μερικές από τις δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα του «Κύκλου», ενός Εργαστηρίου Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας, που στεγάζεται εδώ και λίγους μήνες, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για πιλοτικό εγχείρημα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «InCommOn» και αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα νέων ανθρώπων που έβαλε στόχο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «να ανακαλύψει μαζί με τους κατοίκους της Άνω Πόλης πώς μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες οι γειτονιές μας και οι πόλεις μας, εστιάζοντας εξίσου στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και στον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με τη γειτονιά και την πόλη τους».
Με έμφαση στη συμμετοχικότητα, τη συμπερίληψη και τη δημιουργικότητα, ο «Κύκλος» προσεγγίζει ολιστικά ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους τους κατοίκους και αναζητά μαζί τους λύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνει, σε εβδομαδιαία βάση, δράσεις για όλες τις ηλικίες, όπως εργαστήρια, συναντήσεις παραγωγής και ανταλλαγής γνώσης, δράσεις με τη γειτονιά, αλλά και ενημερωτικές καμπάνιες. Στην εποχή της πανδημίας, η ομάδα του Κύκλου προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες, αναδιαμόρφωσε τον τρόπο λειτουργίας της και κάθε εβδομάδα υποδέχεται διαδικτυακά πολίτες από όλες τις γειτονιές της χώρας, «αναζητώντας μαζί τους ευρηματικούς τρόπους για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας».
Περιβαλλοντικό τηλεπαιχνίδι!
Στο πρόγραμμα του «Κύκλου» περιλαμβάνεται και ένα παιχνίδι για παιδιά από 6 έως 11 χρόνων, τα οποία καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το νερό, όπως «πού πάει το νερό που τρέχει στους υπονόμους» ή «πόση από την επιφάνεια της Γης είναι καλυμμένη με νερό».
Με τηλεπαρουσιαστή τον Τιμολέοντα Τιραμόλα από τις «Κόκκινες Μύτες», τα παιδιά καλούνται, με τη συναίνεση των γονιών τους, να συμπληρώσουν μια φόρμα συμμετοχής (https://forms.gle/2V3DiJYDCy27YqZr5) και μέσω διαδικτύου να συμμετέχουν την Κυριακή 11 Απριλίου 11:00 – 12:00, στο παιχνίδι γνώσεων.
Η δράση στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη βιωσιμότητα και το νερό, ενώ οι συμμετέχοντες θα βραβευτούν για τη συμμετοχή τους, τις γνώσεις και την ενέργεια τους με ένα βιβλίο και ένα αναμνηστικό χρηστικό δώρο.
Συζήτηση για τους «κήπους βροχής»
Παράλληλα, διαδικτυακή συνάντηση παραγωγής και ανταλλαγής γνώσης για τους κήπους βροχής, ανοιχτή σε εφήβους και ενήλικες, διοργανώνεται αύριο, από 18:00 έως τις 19:30. Τα «rain gardens» αποτελούν ένα σύστημα οικολογικής διαχείρισης του βρόχινου νερού σε αστικές (ή μη) περιοχές για το πότισμα δέντρων και φυτών με νερό που διαφορετικά θα κατέληγε στις αποχετεύσεις.
«Μέσα από τη συμμετοχική αυτή συζήτηση για τους κήπους βροχής, ανταλλάσουμε γνώση, συζητάμε απόψεις και διερευνούμε αυτή την ενδιαφέρουσα πρόταση για το πρασίνισμα των γειτονιών μας και των δημόσιων χώρων», αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.
«Σούξου- μούξου και γλαστράκια» είναι το θέμα ενός ακόμη εργαστηρίου που διοργανώνεται στις 6 και 20 Απριλίου και απευθύνεται σε παιδιά, με στόχο να τα φέρει κοντά στη φύση, ακόμη και μέσα από τα διαμερίσματα, ενώ εκδηλώσεις προγραμματίζονται και την «Ημέρα της Γης», στις 22 Απριλίου.
Νατάσα Καραθάνου
*φωτογραφία με την ομάδα του «Κύκλου», που παραχώρησε η Incommon
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ