Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (“Ελλάδα 2.0”) φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε μία νέα εποχή και έχει πρωταρχικό στόχο να καλύψει το μεγάλο κενό στις επενδύσεις και στην απασχόληση που χαρακτήριζε την ελληνική οικονομία και επιδεινώθηκε με την πανδημία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του Σχεδίου. Οπως είπε βασικός στόχος του είναι να κινητοποιήσει δυνάμεις κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και για το σκοπό αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει το σύνολο των κονδυλίων που της αναλογούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 12,7 δισ. ευρώ δανείων. Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές, όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικά επενδύσεις ύψους 57 δισ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες του “Ελλάδα 2.0” καθώς και τα βασικά έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται σε κάθε έναν απο τους τομείς αυτούς. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
1. Πράσινη μετάβαση. Σε αυτήν περιλαμβάνονται προγράμματα όπως ένα εκτεταμένο «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και Δημόσιο, η ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών, έργα ενεργειακής αποθήκευσης, μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, εξοπλισμός για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, ο εκσυγχρονισμός πολεοδομικών σχεδίων κ.ά..
2. Ψηφιακή Μετάβαση: Περιλαμβάνονται έργα όπως η προεγκατάσταση υποδοχών οπτικών ινών στα κτίρια, η ανάπτυξη του δικτύου 5G και η ηλεκτροκίνηση, η ψηφιοποίηση αρχείων σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, το Κτηματολόγιο, η μετανάστευση, ο ΕΦΚΑ και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του Δημοσίου. Επίσης περιλαμβάνονται προγράμματα που αφορούν το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης συναλλαγών δημοσίου και πολιτών, την ψηφιοποίηση για την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, την ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων κ.ά..
3. Θεσμικός Μετασχηματισμός και επενδύσεις: Πρόκειται μεταξύ άλλων για ισχυρά κίνητρα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, αλλά και για την χρηματοδότηση του Βορείου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) του Ε65, για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου σιδηροδρόμων, των ηλεκτρικών διοδίων καθώς και άλλες έξυπνες υποδομές. Επίσης προβλέπονται επενδύσεις στον πολιτισμό (Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πειραιά), στον τουρισμό, για την αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών, την προσβασιμότητα στις παραλίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα κ.ά..
4. Κοινωνικός πυλώνας: Αφορά σε μεγάλα προγράμματα για την αύξηση της απασχόλησης, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού στα εργαστήρια στην εκπαίδευση, πολύ μεγάλες επενδύσεις στο σύστημα της υγείας για τον εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση του εξοπλισμού στα νοσοκομεία, εθνικά προγράμματα για σωματική άσκηση και τη διατροφή, όπως και επενδύσεις που ενδυναμώουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τη παιδική προστασία κ.ά..
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, δήλωσε ότι το “Ελλάδα 2.0” αποτελεί ένα πλήρες Business plan για την ανάπτυξη των επενδύσεων στη χώρα μας. Οπως είπε το Σχέδιο δίνει απάντηση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με τις 58 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει. Στο επίκεντρο του βρίσκονται οι νέοι, οι γυναίκες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι άνθρωποι του πολιτισμού. Η μεγάλη πρόκληση δεν είναι η απορρόφηση των πόρων η οποία θα προσφέρει πρόσκαιρη ανάπτυξη, αλλά και η διοχέτευση των κεφαλαίων με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη χώρα μας. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών, δήλωσε ο κ. Σκέρτσος.
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επισήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις του Εθνικού Σχεδίου αφορούν σε δάνεια για επενδύσεις σε πράσινες και ψηφιακές δράσεις, σε δράσεις εξωστρέφειας, σε έρευνα και καινοτομία καθώς και για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων. Οπως εξήγησε το κράτος θα δίνει συγχρηματοδότηση και όχι εγγυήσεις. Το κράτος θα βάζει μέχρι το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Οπως ανέφερε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων κατά 1/5 στην ελληνική οικονομία έως το 2026.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος σημείωσε οτι πρόκειται για μιά συνεκτική δέσμη προγραμμάτων έργων και μεταρρυθμίσων για την κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού στη χώρα. Βασικοί στόχοι είναι η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας με βάση και τις κατευθύνσεις της έκθεσης Πισσαρίδη. Μεγάλη συμβολή στις χρηματοδοτήσεις θα έχει και το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο όπως είπε θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους επόμενους μήνες.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού τόνισε ότι πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος μέσω της σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη των εξαγωγών σε κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Τα κέρδη στο ΑΕΠ και την απασχόληση θα είναι μόνιμα και θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, είπε ο Μιχάλης Αργυρού που επιβεβαίωσε μελέτη του ΣΟΕ για τα μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη που θα φέρει το Σχέδιο στην ελληνική οικονομία.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ