«Η παραγωγή του Πράσινου Υδρογόνου θα πρέπει να είναι 100% πράσινη και να μην προέρχεται από μίγμα καυσίμου που περιέχει ορυκτά καύσιμα όπως φυσικό αέριο» τόνισε ο κ. Μιχάλης Πετράκος αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου του κόμματος των Πρασίνων στην σημερινή διαδικτυακή παρουσίαση της Πρότασης Διαλόγου για την Πράσινη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία.
Ο κ. Πετράκος αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση «White Dragon» που θα κατατεθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι για τους «Πράσινους» υπάρχει κόκκινη γραμμή στο θέμα της χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή υδρογόνου αλλά και στην με όποιο τρόπο εξασφάλιση χρηματοδότησης με ευρωπαϊκούς πόρους έργων φυσικού αερίου που θα σχετίζονται με την χρήση υδρογόνου. «Δεν επιθυμούμε στα δίκτυα μεταφοράς υδρογόνου να χρησιμοποιείται φυσικό αέριο» ανέφερε.
Η κ. Αλία Παπαγεωργίου συν-εκπρόσωπος των Πράσινων χαρακτήρισε ως «θετική ενέργεια το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία φεύγει οριστικά από τον λιγνίτη» μίλησε για «το σοκ που έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες» ενώ άσκησε κριτική στα πολιτικά κόμματα καθώς «δεν προχώρησαν σε καμία προετοιμασία στο παρελθόν ώστε η διαδικασία απεξάρτησης από τον λιγνίτη έπρεπε να’χει ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα».
Το πρόγραμμα της Πράσινης μετάβασης για το κόμμα των Πρασίνων, όπως το περιέγραψε ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Συμβουλίου και υπεύθυνος για ζητήματα της Θεματικής Οικονομίας, περιλαμβάνει το άλλοτε ενεργειακό κέντρο άνθρακα σε ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας 100% Πράσινης ενέργειας με παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και υδρογόνο καθώς και κέντρο αποθήκευσης ενέργειας. Περιλαμβάνει επίσης τον πρωτογενή τομέα με έμφαση την βιώσιμη αγροτική παραγωγή με υψηλής αξίας προϊόντα που θα φέρουν το πράσινο αποτύπωμα της περιοχής, την ανάπτυξη ενός ήπιου τουρισμού αξιοποιώντας όλα τα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ