Παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, το επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα της Γης τον Μάιο έφτασε σε ιστορικό υψηλό από τότε που άρχισε η καταμέτρησή του πριν από 63 χρόνια από ένα παρατηρητήριο στη Χαβάη, δήλωσαν σήμερα επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Τον Μάιο του 2021 το όριο των 419 ppm (μέρη στο εκατομμύριο), μια μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε για τον ποσοτικό προσδιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ξεπεράστηκε, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).
Αυτές οι μετρήσεις έγιναν στο Παρατηρητήριο της Μάουνα Λόα στη Χαβάη, όπου καταγράφονται από το 1958.
Ο Μάιος αποτελεί συνήθως την ετήσια αιχμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλον τον κόσμο. Πέρυσι, τον Μάιο του 2020, το ποσοστό ήταν 417 ppm.
«Δεν υπήρξε καμιά αξιοσημείωτη ένδειξη στα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομικής αναστάτωσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού», ανέφερε η ΝΟΑΑ.
Από την άλλη πλευρά, άλλα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό στην πραγματικότητα δεν έχει σημειωθεί για εκατομμύρια χρόνια.
Αυτό το επίπεδο «είναι συγκρίσιμο» με αυτό που ήταν «πριν από 4,1 έως και 4,5 εκατομμύρια χρόνια, όταν το CO2 ήταν κοντά ή πάνω από 400 ppm», ανέφερε η υπηρεσία σε έκθεσή της. Εκείνη την εποχή, η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 20 μέτρα ψηλότερα, και μεγάλα δάση καταλάμβαναν περιοχές της Αρκτικής, σύμφωνα με μελέτες.
«Προσθέτουμε ετησίως περίπου 40 δισεκατομμύρια τόνους ρύπανσης CO2 στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Πίτερ Τανς, επιστήμονας της NOAA. «Αν θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή, η ύψιστη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι ο μηδενισμός των εκπομπών CO2 το συντομότερο δυνατόν».
«Παρά τις δεκαετίες διαπραγματεύσεων, η παγκόσμια κοινότητα δεν κατόρθωσε να επιβραδύνει σημαντικά, πόσο μάλλον να αντιστρέψει, τις ετήσιες αυξήσεις των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα», τόνισε η Αμερικανική Υπηρεσία.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ