Η φωτορύπανση έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά τουλάχιστον 49% τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ισπανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε στοιχεία από δορυφόρους. Επειδή η μελέτη έλαβε υπόψη της μόνο το φως που είναι ορατό από τον ουρανό μέσω των δορυφόρων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η αύξηση της φωτορύπανσης σε σχέση με τη δεκαετία του 1990 μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, έως 270% διεθνώς και έως 400% σε μερικές περιοχές.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλεχάντρο Σάντσεθ ντε Μιγκουέλ του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό τηλεπισκόπησης “Remote Sensing”, βρήκαν σημαντική και συνεχιζόμενη αύξηση της φωτορύπανσης σε Ασία, Νότια Αμερική, Ωκεανία και Αφρική. Στην Ευρώπη υπήρχε αύξηση έως περίπου το 2010 και έκτοτε η φωτορύπανση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, ενώ στη Βόρεια Αμερική φαίνεται να κινείται πτωτικά.
Η μελέτη επισημαίνει την “κρυφή επίπτωση” στη φωτορύπανση που έχει η ολοένα μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας φωτισμού LED (Light Emitting Diode), που εκπέμπει περισσότερο μπλε φως από ό,τι οι προηγούμενοι λαμπτήρες. Όμως οι δορυφορικοί αισθητήρες είναι συνήθως “τυφλοί” στο μπλε φως, με συνέπεια να υποεκτιμάται η σημερινή φωτορύπανση.
«Η παγκόσμια εξάπλωση του τεχνητού φωτός αλλοιώνει το φυσικό νυχτερινό περιβάλλον. Η νέα μελέτη παρέχει σαφή στοιχεία όχι μόνο πόσο σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα έχει γίνει πια η φωτορύπανση, αλλά επίσης ότι συνεχίζει να επιδεινώνεται και πιθανώς με ολοένα ταχύτερο ρυθμό», ανέφερε ο δρ Σάντσεθ. «Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, η εγκατάσταση λαμπτήρων LED στους δρόμους, παρόλο που προσφέρει κάποια οφέλη από άποψη ενεργειακής εξοικονόμησης, έχει αυξήσει τη φωτορύπανση και επίσης τις επιπτώσεις σε διάφορους οργανισμούς», πρόσθεσε.
Ο Ράσκιν Χάλεϊ, διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Σκοτεινών Ουρανών, δήλωσε ότι «κατά τα τελευταία 25 χρόνια η μετάβαση στον φωτισμό LED έχει συνοδευτεί από γρήγορες αυξήσεις στη φωτορύπανση παγκοσμίως. Χωρίς συντονισμένη δράση για να αναστραφεί αυτή η τάση, η επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον θα επιταχυνθεί, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κρίση βιοποικιλότητας και τις απώλειες ενέργειας, ενώ μια ολόκληρη γενιά θα μεγαλώσει μέσα σε ένα αιώνιο λυκόφως».
Αρκετές μελέτες έως τώρα έχουν δείξει ότι η φωτορύπανση από το φωτισμό των δρόμων και άλλες πηγές φωτισμού μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα σε ορισμένους έμβιους οργανισμούς και φυτά. Μεταξύ άλλων, μπορεί να έχει παίξει ρόλο στη μαζική μείωση των πληθυσμών των εντόμων.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ