Στόχος είναι η – κατά το ταχύτερο δυνατό, επίτευξη του εθνικού στόχου σχετικά με την ανακύκλωση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ, Ηλίας Δημητριάδης μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Αναστασία Καρυπίδου.
Περίπου 5,5 εκατ. τόνοι μπάζα παρελήφθησαν για ανακύκλωση σε όλη τη χώρα, από το 2013 που ξεκίνησε τη λειτουργία της η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. έως και σήμερα, ενώ μια ποσότητα της τάξης των 3 εκατ. τόνων δευτερογενών υλών εξήχθησαν από τις μονάδες ανακύκλωσης προς τα τεχνικά έργα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ, Ηλίας Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο ECONOMY 2.0 και με αφορμή τη συμμετοχή της Εταιρείας στην 85η ΔΕΘ, υπογράμμισε πως επιδίωξη είναι να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ο εθνικός στόχος που είναι η ανακύκλωση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) σε ποσοστό 70%, μέσω της θέσπισης υποχρεωτικής χρήσης ελάχιστου ποσοστού 5% δευτερογενών υλών στα δημόσια έργα.
«Η ΑΝΑΚΕΜ παλεύει και δουλεύει σκληρά για να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον εθνικό μας στόχο. Εάν θεσπιστεί ένα ελάχιστο ποσοστό υποχρεωτικής χρήσης δευτερογενών υλών στα δημόσια έργα θεωρώ ότι θα τον πετύχουμε πολύ σύντομα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ.Δημητριάδη, για την παράνομη απόθεση μπαζών έχουν γίνει νομοθετικά βήματα και η ΑΝΑΚΕΜ συνέβαλε ώστε να τοποθετηθεί σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού gps στα φορτηγά και τα καδοφόρα οχήματα που μεταφέρουν απόβλητα και μπάζα και μέσω της ιχνηλασιμότητας θα μειωθεί η διαρροή και η ανεξέλεγκτη απόθεση σε δημόσιους χώρους.
«Διοικητικά πρόστιμα υπάρχουν για όσους παρανομούν, αλλά υπάρχει και ο νόμος που αφορά την ποινική προστασία του περιβάλλοντος όπου ξεκάθαρα αναφέρεται ότι η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων και μπαζών επισύρει και ποινικές κυρώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, ελεγκτικοί φορείς επιβάλουν μόνο διοικητικά πρόστιμα και όχι ποινικά και θα πρέπει να δοθεί μια προσοχή κι εκεί», συμπληρώνει.
Σκοπός της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. είναι η ενημέρωση του κοινού για την υφιστάμενη κατάσταση στην διαχείριση των μπάζων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία, ενώ στο διάστημα των εννιά ετών λειτουργίας της η Εταιρεία πέτυχε να εντάξει στο δίκτυό της περισσότερες από 120 Μονάδες Ανακύκλωσης σε 13 περιφέρειες και 60 περιφερειακές ενότητες.
Παράλληλα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών η ΑΝΑΚΕΜ διενεργεί περιβαλλοντικές δράσεις. ‘Ηδη ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του ποταμού Χαβρία στην Ορμύλια Χαλκιδικής και η απομάκρυνση των μπαζών και αποβλήτων από την περιοχή των Λαχανόκηπων του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένονται δύο νέες δράσεις το επόμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 85η ΔΕΘ, η Εταιρεία δίνει έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών τόσο σχετικά με την ανακύκλωση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ ) και για το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» που αφήνει όσο και για τα κοινωνικά οφέλη που επιστρέφει η ανακύκλωση στον κοινωνικό σύνολο.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ