Ευέλικτες χρηματοδοτήσεις, ταχείς αδειοδοτήσεις, αξιοποίηση και βελτιστοποίηση των υποδομών δικτύου «απαιτούν», στην παρούσα φάση, οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. ¨Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Πεχλιβἀνογλου, αντιπρόεδρος της EUNICE ENERGY GROUP, η οποία συμμετείχε στο 2021 Southeast Europe Energy Forum, «η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος και η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι οι ΑΠΕ που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον. «Πρέπει», τονίζει, προς αυτήν την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε πολλούς κεντρικούς αλλά και περιφερειακούς σταθμούς φόρτισης μπαταριὠν κι άλλων μορφών».
Tην τελευταία διετία η Ελλάδα μειώνει τα ποσοστά χρήσης του λιγνίτη και αυξάνει αυτά των καθαρών πηγών ενέργειας. Στην δική σας στρατηγική προσαρμογή του μέλλοντος πως κατανέμεται την συμβατική ενέργεια και πως τις ΑΠΕ; Ποια μορφή εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστεί στο μέλλον και με ποιο πλεονέκτημα?
Στη δική μας στρατηγική για την προσαρμογή στο μέλλον, οι ΑΠΕ έχουν κυρίαρχο ρόλο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να κατανέμονται κατά τη βέλτιστη τοποθέτηση τους ανά περιοχή σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων ανέμου, ηλιοφάνειας και λοιπών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Θεωρούμε πως η άμεση πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος και σίγουρα η ηλιακή και αιολική ενέργεια θα έχουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα σε αυτό το πλαίσιο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαραίτητη είναι η μαζική υιοθέτηση κεντρικών και αποκεντρωμένων σταθμών φόρτισης μπαταριών & άλλων μορφών, έτσι ώστε η μεταβλητότητα των ΑΠΕ να σταθεροποιηθεί & να μπορέσει να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τη συνολική παροχή ενέργειας στο δίκτυο.
Ποιος είναι σήμερα ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας στην επιτάχυνση της παραγωγής ενέργειας από καθαρές πηγές και πόσο υποστηρίζεται ότι επηρεάζεται από το νομοθετικό πλαίσιο? Σε τι βαθμό πιστεύετε ότι έχει ληφθεί υπ όψιν – απ τους παραγωγούς και συμμετέχοντες της καθαρής ενέργειας- η κλιματική αλλαγή , η οποία κατά τα δεδομένα θα επηρεάσει περισσότερο απ όλες τις μεσογειακές χώρες την Ελλάδα?
Οι βασικότεροι ανασταλτικοί παράγοντες στο κομμάτι της επιτάχυνσης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ εντοπίζονται κυρίως σε τρία βασικά σημεία. Το πρώτο είναι αυτό της χρηματοδότησης. Οι χρηματοδοτήσεις χρειάζεται να γίνουν πιο ευέλικτες και οι διαδικασίες περισσότερο αυτοματοποιημένες ώστε να δοθούν λύσεις στις μεγάλες επενδύσεις αλλά και στους μικρούς επενδυτές. Ειδικά μετά τα έτη της οικονομικής κρίσης και μετέπειτα της πανδημίας, οι μικρότεροι επενδυτές δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν το αναγκαίο κεφάλαιο για να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ευέλικτα λοιπόν και μοντέρνα σχήματα χρηματοδότησης είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας συνολικής λύσης ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Το δεύτερο σημείο που λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι φυσικά το κομμάτι της γραφειοκρατίας και των αδειοδοτικών διαδικασιών. Εκεί θα πρέπει να οριστούν πιο ξεκάθαροι και ταχείς τρόποι αδειοδότησης ειδικότερα σε καινοτόμες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση και οι υβριδικοί σταθμοί με άνοιγμα των τεχνολογιών αυτών στην αγορά, με αυστηρά οικονομικά και τεχνικά κριτήρια αλλά και με γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες.
Τέλος, η αξιοποίηση και η βελτιστοποίηση των υποδομών του δικτύου μέσης και υψηλής τάσης αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους φραγμούς για την υιοθέτηση και ανάπτυξη ΑΠΕ στον ελληνικό χώρο. Τα παρωχημένα και πολλές φορές ελλιπώς συντηρημένα δίκτυα δεν μπορούν να ενσωματώσουν μεγάλο αριθμό σταθμών ΑΠΕ και απαιτούν εξαιρετικά μεγάλες επενδύσεις για τη βελτιστοποίηση και τη αναδιοργάνωσή τους. Θεωρούμε πως η βελτίωση της κατάστασης αυτής σε συνδυασμό με τη έξυπνη ενσωμάτωση σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης θα μπορέσει να δώσει λύση και στο τεχνικό κομμάτι της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας.
Η ενεργειακή αυτονομία της Τήλου στην οποία έχετε μεγάλο μερίδιο, δείχνει το δρόμο για την νησιωτική Ελλάδα; Σε τι αριθμό νησιών κατά τους υπολογισμούς σας, σε τι ποσοστό και σε ποιο βάθος χρόνου θα μπορούσε να επιτευχθεί η ενεργειακή αυτονομία μικρών νησιών;
Αναφορικά με την ενεργειακή αυτονομία της Τήλου θεωρούμε πως σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου στο 80% των μη διασυνδεδεμένων νησιών, οι ΑΠΕ και η αποθήκευση θα μπορούσαν να συνεισφέρουν αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας. Η κάλυψη λοιπόν του 80-85% των αναγκών των νησιών είναι μια τεχνικά και οικονομικά εφικτή λύση. Ωστόσο, εκκρεμούν και πάλι ρυθμιστικές και διαδικαστικές αποφάσεις έτσι ώστε οι σταθμοί αυτοί να μπορέσουν να λειτουργήσουν ουσιαστικά και να μπορέσουν οι επενδυτές να μετρήσουν και να εκτιμήσουν το ρίσκο και την απόδοση των επενδύσεων αυτών. Με αυτό τον τρόπο θα κινηθεί πιο ευέλικτα και αυτή η νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά.
«Καινοτομία- έρευνα – διεθνείς συνεργασίες» είναι σήμερα ο τρίπτυχος συντελεστής επιχειρηματικής εξωστρέφειας στην ηλεκτροκίνηση και στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Ποιο είναι το μεγάλο ατού της EUNICE;
Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση καθώς και την παραγωγή καθαρής ενέργειας πράγματι η καινοτομία, η έρευνα και οι διεθνείς συνεργασίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό τρίπτυχο.
H Eunice παραμένοντας πιστή σε αυτές τις βασικές αρχές σε συνδυασμό με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, επενδύει στο κομμάτι της καινοτομίας με ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του Ομίλου Eunice εστιάζει στην ανάπτυξη λογισμικού, υλικοτεχνικής υποδομής και νέων τεχνολογιών ενώ ταυτόχρονα επενδύσει σε συνεργασίες με διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα εμπλεκόμενη σε διάφορα project έρευνας & ανάπτυξης, τεχνολογίας και καινοτομίας. Παράλληλα, συνεργάζεται με διεθνώς αναγνωρισμένους ενεργειακούς & τεχνολογικούς οίκους υιοθετώντας καλές πρακτικές του εξωτερικού. Θεωρούμε πως ο συνδυασμός των παραπάνω μαζί με τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας οδηγούν στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών με πράσινο αποτύπωμα και χαμηλό ενεργειακό βάρος. Σε αυτό, η Eunice πρωτοπορεί και πρωτοστατεί από πλευράς φιλοσοφίας, πράξης και τεχνολογικής καινοτομίας σε σχέση με τις προτάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον Ελλαδικό και Βαλκανικό χώρο.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ