Περιπάτους στο δάσος, σε μια βαθιά σύνδεση με τη φύση, χάρη στην πρόσληψη συνειδητών ερεθισμάτων μέσω όλων των αισθήσεων, προτείνει η δασοθεραπεία, μια τάση που εμφανίστηκε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980, η οποία, εν μέσω πανδημίας, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ως μια δυνατότητα μείωσης του στρες και ανάπτυξης του αισθήματος ευεξίας.
Εκτός από την προφανή τουριστική πλευρά της δασοθεραπείας, μια σειρά από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες γύρω απ’ αυτήν αφορούν τη διαχείριση, από ειδικούς, του συσσωρευμένου άγχους από τον πολύμηνο εγκλεισμό, αλλά και την πώληση αθλητικού εξοπλισμού και εξοπλισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Πρόκειται, άλλωστε, για μια αντιπροσωπευτική περίπτωση επιχειρηματικών τάσεων που έχουν προκύψει κατά την περίοδο της πανδημίας και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στον ελλαδικό χώρο, που διαθέτει φυσικά τοπία και δάση υψηλού φυσικού κάλλους.
Αυτός είναι και ο λόγος που η δασοθεραπεία περιλαμβάνεται στις 23 νέες τάσεις που προτείνει η Πλατφόρμα Τάσεων «Horizon Scanning», ένα ψηφιακό «εργαλείο» που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τις τρέχουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορούν να ενισχυθούν, μάλιστα, και από τους τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Καινοτομίας (RIS3), τον τουρισμό, τα δομικά υλικά, την ένδυση και την αγροδιατροφή.
Στο ίδιο πνεύμα, εταιρείες του εξωτερικού προσφέρουν τουριστικά πακέτα για άτομα που πάσχουν από άγχος, εξάντληση και στρες λόγω φόρτου εργασίας. Υπόσχονται, μάλιστα, ταξίδια έντονης σωματικής δραστηριότητας και εμβάπτισης στη φύση ώστε οι ενδιαφερόμενοι να βρουν ξανά την ισορροπία και να χτίσουν την ψυχική και συναισθηματική τους ανθεκτικότητα.
Εξοπλισμός για συναυλίες, απομακρυσμένες κουζίνες και αντιμικροβιακά υλικά
Σε έναν παράλληλο τομέα δραστηριοτήτων, εκείνον της ψυχαγωγίας, διοργανωτές συναυλιών προμηθεύονται θερμικούς ανιχνευτές, βραχιόλια που δονούνται όταν παραβιάζεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, επιτόπια rapid tests, υπερυψωμένες πλατφόρμες, ακόμη και φουσκωτές διάφανες πλαστικές μπάλες ώστε ο καθένας να μπορεί να απολαύσει ασφαλής μια συναυλιακή εμπειρία. Ακόμη και στην εστίαση, μια νέα επιχειρηματική τάση δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες εστιατορίων να μειώσουν τα έξοδά τους από την ενοικίαση χώρων, μέσω της δημιουργίας χώρων κουζίνας σε απομακρυσμένα σημεία, απ’ όπου μπορεί να γίνεται η διανομή των πιάτων που μαγειρεύονται. Αντιμικροβιακά δοκιμά υλικά, όπως το μπαμπού, το ξύλο, το δέρμα, το μαλλί και ο χαλκός αλλά και αντιμικροβιακές διάφανες επικαλύψεις που επιστρώνονται στις παραδοσιακές συσκευασίες συμπληρώνουν τη λίστα των ιδεών που ευδοκιμούν στην οικονομία εν μέσω πανδημίας.
Κινητικότητα και στον χώρο της διατροφής
Ακολουθώντας, άλλωστε, τη γενικότερη στροφή σε περιβαλλοντικά φιλικά είδη συσκευασίας, ειδικά στον χώρο της διατροφής που έχει παραδοσιακά μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση η Coca Cola και άλλες εταιρείες εμφιάλωσης που εμφανίστηκαν με αρνητικές πρωτιές στη λίστα των παραγωγών πλαστικών αποβλήτων. Έτσι, η Coca Cola ανέπτυξε το πρωτότυπο χάρτινο μπουκάλι της, που θα δοκιμαστεί σε λίγους μήνες στην Ουγγαρία.
Και πάλι στον χώρο της διατροφής, η Pizza Hut έχει εντάξει στο μενού της πίτες με κρέας φυτικής προέλευσης, αισιοδοξώντας να μπει και εκείνη στην πολλά υποσχόμενη vegan αγορά. Προσπαθώντας, τέλος, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της απόρριψης μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων στα σκουπίδια, εμφανίστηκαν εταιρείες που παρεμβάλλονται μεταξύ των προμηθευτών και των σούπερ μάρκετ και αγοράζουν τα άσχημα φρούτα και λαχανικά για να τα μεταπωλήσουν σε χαμηλότερες τιμές είτε ως φρέσκα είτε επεξεργασμένα με τη μορφή σνακ, σκόνης, χυμού και πίκλας.
Έδαφος κερδίζουν επίσης τα αστικά αγροκτήματα που λειτουργούν στο Παρίσι αλλά και προϊόντα τεχνολογίας που διευκολύνουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, όπως τα ποιμενικά ρομπότ στη Νέα Ζηλανδία που αναλαμβάνουν τη φύλαξη των κοπαδιών στα λιβάδια.
Ενδιαφέρον για τα προϊόντα ένδυσης και την κλωστοϋφαντουργία
Ο χώρος της ένδυσης δεν θα μπορούσε να λείπει από τις αναδυόμενες επιχειρηματικές προτάσεις της πλατφόρμας «Horizon Scanning», δεδομένης της παράδοσης της Κεντρικής Μακεδονίας στην κλωστοϋφαντουργία. Έτσι, το ψηφιακό εργαλείο προτείνει τις σαγιονάρες που φτιάχνονται από φύκια στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, χρησιμοποιώντας βιοαποδομήσιμη πρώτη ύλη και προστατεύοντας τον πλανήτη από τα τρία δισεκατομμύρια σαγιονάρες που καταλήγουν σε ποταμούς ή στον ωκεανό κάθε χρόνο.
Άλλες εταιρείες παρουσιάζουν στην αγορά βαριά σκεπάσματα που ευνοούν την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης για καλύτερο ύπνο, ενώ από την Ιαπωνία προέρχεται η πρόταση για την πώληση πουλόβερ από βιο-μετάξι το οποίο κατασκευάζεται από βιο-πολυμερές, μέσω μιας διαδικασίας μικροβιακής ζύμωσης και μιμείται την αίσθηση και την ποιότητα του φυσικού μεταξιού.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις κορυφαίες επιχειρηματικές τάσεις της εποχής στην πλατφόρμα https://horizonscanning.gr που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Π. Γιούλτση
φωτογραφία αρχείου