Ισότιμη μεταχείριση των αιολικών πάρκων με τους θερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ως προς το καθεστώς αδειοδότησης ζητά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας επισημαίνοντας διακριτική μεταχείριση σε βάρος της ενέργειας από τον άνεμο.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ οι θερμικοί σταθμοί απολαμβάνουν πολύ πιο ευνοϊκό καθεστώς αδειοδότησης από τα αιολικά πάρκα καθώς:
Λαμβάνουν άδεια παραγωγής σε ελάχιστους μήνες. Ταχύτερα από το 1/3 του χρόνου που απαιτείται για τις Α.Π.Ε.
Δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο χωρίς να απαιτείται να έχουν λάβει προηγουμένως περιβαλλοντική άδεια ΑΕΠΟ, όπως οι Α.Π.Ε.
Για τη δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου δεν απαιτείται η χορήγηση εγγυητικής επιστολής, όπως απαιτείται για τις Α.Π.Ε.
Δεν φορολογούνται για τα χρόνια που καθυστερεί η υλοποίησή τους, όπως συμβαίνει με τους σταθμούς Α.Π.Ε. που υποχρεώνονται να καταβάλουν κάθε έτος το επαχθές τέλος διακράτησης άδειας παραγωγής.
“Μετά και τις πρόσφατες αδειοδοτήσεις νέων θερμικών σταθμών στην Ελλάδα, υπάρχουν 20 θερμικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 8.210MW που διαθέτουν άδεια παραγωγής και οι οποίοι δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ούτε κατασκευάζονται. Οι 18 σχεδιάζονται με καύσιμο Φυσικό Αέριο και έχουν συνολική αδειοδοτημένη ισχύ 7.300MW και οι 2 με καύσιμο Λιγνίτη με συνολική αδειοδοτημένη ισχύ 910MW. Αν οι 20 σταθμοί αυτοί υποχρεώνονταν να καταβάλουν το τέλος όπως και τα αιολικά πάρκα, θα είχαν ήδη καταβάλει 19,3 εκατομμύρια ευρώ”, τονίζει η Ένωση.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά συστηματική δουλειά για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των Α.Π.Ε., άμεση κατάργηση του τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής και την κατά προτεραιότητα επιτάχυνση των διαδικασιών τροποποίησης της αδειοδότησης Α.Π.Ε.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ