Εντός του 2019, θα ψηφιστεί διάταξη στη Βουλή για τη δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων, τα οποία μπορούν να αναλάβουν θέματα αναδιάρθρωσης, έγκαιρης προειδοποίησης, δημοσίων συμβάσεων, καθώς και ρόλο “helpdesk” για διάφορα καίρια ζητήματα, που απασχολούν τις επιχειρήσεις.
Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, στο Μέγαρο του ΕΒΕΠ.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είπε μεταξύ άλλων, πως «Η μεγάλη πρόκληση είναι ο σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, καθώς το 50% διαχέεται μέσω των Π.Ε.Π. και ο νόμος 4497 υποχρεώνει τον γνωμοδοτικό ρόλο του Π.Ε.Σ. Φαίνεται ότι, στην Αττική, το Π.Ε.Σ. είναι ένα ώριμο όργανο, οπότε προκύπτει η δυνατότητα κατάθεσης μίας ολοκληρωμένης πρότασης για όλη την Αττική, μέσω και της επέκτασης του διαλόγου. Επίσης, το κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να επιλύσει σημαντικά εμπόδια, τα οποία αναχαιτίζουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων…». Ακόμη, σημείωσε πως, εντός του 2019, θα ψηφιστεί διάταξη στη Βουλή για τη δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του επιμελητηρίου: «κατ επέκταση, το Π.Ε.Σ. Αττικής μπορεί να αποφασίσει πώς θα διαρθρωθούν στην Αττική τα εν λόγω Κέντρα».
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακου Συμβουλίου Αττικής και του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, παρουσίασε την έρευνα στην οποία καταγράφεται αρνητικό πρόσημο της κίνησης στις τοπικές αγορές της Περιφέρειας Αττικής κατά τη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε: «…Η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για επτά συνεχόμενους μήνες, δημιούργησε σε όλους την εντύπωση ότι θα ευνοήσει τις εξελίξεις στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, που σε ετήσια βάση το 2018 σημείωσε αύξηση +2,1% σε τζίρο και 1,5% σε όγκο πωλήσεων. Όμως, το πρώτο δίμηνο του 2019 δεν είχε την ίδια δυναμική, δείχνοντας σημάδια καταναλωτικής κόπωσης, χωρίς μάλιστα να αποτυπώνει τις συνθήκες αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου 2019. Απόδειξη είναι ότι οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις, τουλάχιστον από τα στοιχεία των αγορών της Αττικής, ήρθαν και να έφυγαν απαρατήρητες…».
Για την απαγόρευση διέλευσης των φορτηγών σε δρόμους του Θριασίου και τα προβλήματα που δημιουργούνται επακόλουθα σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, κ. Π. Σκουληκίδης, ο οποίος είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση.
Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα της απόφασης της Ε.Σ.Α.Λ. για το Masterplan της Ο.Λ.Π. Α.Ε., oι ενέργειες του Ε.Β.Ε.Π. για τη δημιουργία της Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων, η ένταξη των εταιριών, που αναπτύσσονται με το σύστημα franchise (δικαιοδόχοι και δικαιοπάροχοι) στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και η κατάταξη των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.
Τέλος παρουσιάστηκε κα8 ο «Οδικός Χάρτης Ρύθμισης Οφειλών Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων», μία πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος “Early Warning Europe – Έγκαιρη προειδοποίηση επιχειρήσεων και 2η ευκαιρία» από τον δικηγόρο του επιμελητηρίου Δημήτρη Αναστασόπουλο.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ