Ταυτόχρονα με τον απολογισμό της κυβερνητικής διετίας στον τομέα του περιβάλλοντος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σκιαγράφησε, από το βήμα του Συνεδρίου GREEN DEAL GREECE 2021, τους στόχους της επόμενης περιόδου – με ειδική αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – και τελικό ζητούμενο, το πράσινο συμβόλαιο με τις επόμενες γενεές. Με βασική θέση, ότι «ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να βαδίσουν χέρι χέρι σε ένα ισόρροπο μείγμα, το οποίο θα διασφαλίζει για τις επόμενες γενεές ένα περιβαλλοντικό κεκτημένο και από την άλλη δεν θα εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας».
Στην ομιλία του, με την οποία έκλεισαν οι εργασία του Συνεδρίου, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε αυτοκριτικά, καθώς στηλίτευσε την «υπερανάλωση πράσινου κεφαλαίου από τη δική μας γενεά όπως και από τις προηγούμενες γενεές, και για το λόγο αυτό», ζήτησε, «όλοι πρέπει να σταθούμε με περίσκεψη, μερικές φορές με ενοχή για όσα έχουμε κάνει, και να είμαστε εμπροσθοβαρείς σε σχέση με την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία».
Για την εν λόγω συμφωνία δε, «είναι στην πραγματικότητα η συμφωνία που θα αλλάξει τη νοοτροπία των ευρωπαίων πολιτών, πάνω από όλα θα αλλάξει το φυσικό περιβάλλον σε έναν κυκεώνα κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε όλοι καθημερινά με την αύξηση της θερμοκρασίας, τις πυρκαγιές. Σε αυτόν τον κοινό στόχο των ευρωπαίων η Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία. Με την καλή προαίρεση όλων των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά αυτή τη διετία έχουν υπάρξει πράγματα που δεν είχαν συμβεί τις προηγούμενες δεκαετίες», τόνισε ο υπουργός.
Αναφερθείς στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – «κι επιμένω στο δεύτερο σκέλος (“ανθεκτικότητα”), γιατί είναι πιο κρίσιμος, γιατί ανάκαμψη χωρίς ανθεκτικότητα ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με στασιμότητα, αν όχι με πισωγύρισμα» – δήλωσε για λογαριασμό της κυβέρνησης υπερήφανος που «είμαστε στην πρωτοπορία αυτού του Ταμείου, από το οποίο η Ελλάδα θα αντλήσει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο υπέρ της πράσινης ανάπτυξης: 38% των πόρων που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα, θα αφορά την πράσινη ανάπτυξη», σημείωσε ενώ επεσήμανε πως δεν είναι τυχαίο ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάμεσα στις πρώτες χώρες που επισκέφθηκε, ήταν η Ελλάδα, λόγω ακριβώς «της πληρότητας του σχεδίου που παρουσιάσαμε».
Στη συνέχεια, κάνοντας τον κυβερνητικό απολογισμό, ο Γ. Γεραπετρίτης μίλησε για «ένα συνεκτικό σχέδιο – ομπρέλα για την πράσινη ανάπτυξη που περιλαμβάνει όλες τις επιμέρους δράσεις, όπως την απολιγνιτοποίηση. Σε αυτό το θέμα ειδικότερα, είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε εμπροσθοβαρώς, πριν την Κοινοτική Οδηγία, παρότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κατεξοχήν λιγνιτοπαραγωγός. «Τα τελευταία δύο χρόνια χάρη στην εμπροσθοβαρή αυτή πολιτική έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα κατά 16 εκατ. τόνους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε άλλους τομείς, επίσης «το κλίμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής μας», για παράδειγμα με μεγάλη ενίσχυση των δημόσιων πηγών ενέργειας, με επενδύσεις στα δίκτυα και σχεδιασμό για αποθήκευση ενέργειας. Με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Αη Στράτης και η Αστυπάλαια. Επιπλέον, υιοθετήθηκε το εθνικό σχέδιο αποβλήτων «με σκοπό να διαχειριστούμε καθυστερήσεις δεκαετιών», σημείωσε εμφατικά, όπως και η εμβληματική, όπως είπε, – «και από τις πρώτες δράσεις της νέας κυβέρνησης» – κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, μια καθημερινότητα που θα βιώσουμε από την 1η Ιουλίου.
Για το Ελληνικό, κατέγραψε με ενδιαφέρον τη θέση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου για μεγαλύτερη υπογειοποίηση, ενώ για το ίδιο το παραλιακό μέτωπο – «η πιο εμβληματική δράση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προστασία του αστικού περιβάλλοντος» – αναφέρθηκε στην ενοποίηση των 70 χιλιομέτρων του παραλιακού μετώπου της Αττικής, εκ των οποίων τα 28 θα είναι με πεζόδρομο και ποδήλατο.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε ακροθιγώς σε άλλα έργα, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, τα Ανάκτορα του Τατοΐου, το αρχαιολογικό μουσείο των Αθηνών, το Μετρό Θεσσαλονίκης, η γραμμή 4 του αθηναϊκού Μετρό, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου που «ευελπιστούμε ότι θα δούμε θαύματα τα επόμενα χρόνια με τη σοβαρή αναβάθμιση των υποδομών», η ενοποίηση των συνδυασμένων μεταφορών, με το νόμο 4784/2021 για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στις πόλεις, που «στην πραγματικότητα είναι περαιτέρω χώρος για τους πολίτες».
Στο επίπεδο της πράσινης ανάπτυξης, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, «υλοποιούμε μια νέα στρατηγική για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, που είναι περισσότερο από το 1/3 της χώρας, με τη δημιουργία του του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που συγκέντρωσε όλες τις επιμέρους διάσπαρτες δομές». Επιπροσθέτως «σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα επενδύσεων και χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο περιλαμβάνει εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων εξ ολοκλήρου με ευρωπαϊκούς πόρους. Επιτέλους να έχουμε ένα εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων στη χώρα», είπε με έμφαση, όπως και σχέδια προστασίας προστατευόμενων περιοχών και χρήσης γης.
Και, «για πρώτη φορά έχουμε τρία χωριστά επιχειρησιακά προγράμματα στο επόμενο ΕΣΠΑ που αφορούν στο περιβάλλον. Ένα για περιβάλλον – αειφόρο ανάπτυξη, ένα για την πολιτική προστασία που κατ’ αποτέλεσμα κατατείνει στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και ένα για τη δίκαιη μετάβαση».
Από δημοσιονομική άποψη όλα αυτά συμπυκνώνονται σε 72 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι περίπου 24 δισ. θα διοχετευθούν άμεσα ή έμμεσα σε έργα που αφορούν πράσινες δημόσιες επενδύσεις -και «ευελπιστούμε ότι το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί με τη μόχλευση μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων».
Εξάλλου, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπάρχουν επιπλέον δράσεις π.χ. ψηφιακής ανάπτυξης που εμμέσως βοηθούν το περιβάλλον. Και, συμπερασματικώς, «αναδεικνύουμε ένα καινούριο brand name για την ελληνική φύση».
Όμως, «όπως έχει ήδη αναφερθεί ο πρωθυπουργός, όλα καταλήγουν στο νέο κλιματικό νόμο. Ήδη 12 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει ένα τέτοιο νόμο, πρόθεσή μας να αποκτήσουμε και εμείς τον πρώτο τέτοιο νόμο». Νόμο για τον οποίο ο υπουργός Επικρατείας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πολύ εκτενής διαβούλευση: μεταξύ άλλων, ΤΕΕ, αξιωματική αντιπολίτευση, κοινωνία των πολιτών «θα κληθούν να συνεργαστούν πάνω σε αυτόν, θα προσδιορίζει με μεγάλη σαφήνεια συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για τα επόμενα 10, 20 ή 30 χρόνια αλλά και συνολικά τις διαδικασίες επί τη βάσει των οποίων θα δημιουργούνται τα νέα μεγάλα πράσινα προγράμματα -γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη αξία το παρόν συνέδριο που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας».
Παρενθετικώς ο υπουργός Επικρατείας απένειμε τα εύσημα στο ΤΕΕ και τούτο γιατί «όποτε χρειάστηκε επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στις μεγάλες διακυβεύσεις του τόπου, το Τεχνικό Επιμελητήριο ήταν πάντοτε παρών: στο σχεδιασμό για το Μάτι, στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, στο εθνικό μητρώο υποδομών, στη διαμόρφωση του Ταμείου Ανάκαμψης έτσι ώστε να έχουμε έναν πολεοδομικό σχεδιασμό στο 80% της χώρας σε τέσσερα μόλις, χρόνια – κατά την άποψή μου το μεγαλύτερο χωροταξικό πολεοδομικό στοίχημα – η ριζική ανακαίνιση και ενεργειακή εξοικονόμηση σε όλα τα δημόσια κτίρια. Σε όλες τις μεγάλες επενδύσεις, όπου χρειάστηκε, το Τεχνικό Επιμελητήριο ήταν παρών», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας ευχαριστώντας προσωπικώς τον πρόεδρο του ΤΕΕ για τη συμβολή του στο ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Εν κατακλείδι, «η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χωρίς όμως να υποβαθμίζει και τη σημασία της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Πολλές φορές κατά το παρελθόν είχαν υπάρξει κατά το παρελθόν ψευδεπίγραφα μανιχαϊστικά διλήμματα, είτε ανάπτυξη είτε περιβάλλον», υπογράμμισε ο Γ. Γεραπετρίτης. Όμως, συνέχισε, αυτό «είναι κάτι που δεν απηχεί τη σύγχρονη αντίληψη. Ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να βαδίσουν χέρι χέρι σε ένα ισόρροπο μείγμα, το οποίο θα διασφαλίζει για τις επόμενες γενεές ένα περιβαλλοντικό κεκτημένο και από την άλλη δεν θα εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας».
Κατά συνέπεια, «η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα για τις επόμενες γενεές», με άλλα λόγια «να μιλάμε για μια Ελλάδα πιο πράσινη, πιο βιώσιμη, πιο ποιοτική για τους Έλληνες και τους επισκέπτες. Εν τέλει για ένα πράσινο συμβόλαιο, το οποίο θα κάνουμε ως Ελλάδα με τις επόμενες γενεές».
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ