Την φιλοδοξία του «η Δυτική Μακεδονία να καταστεί κόμβος παραγωγής υδρογόνου και να δημιουργήσει πρωτογενή και δευτερογενή απασχόληση αντίστοιχη της παρουσίας της ΔΕΗ στην περιοχή», εξέφρασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Στον απόηχο της πρότασης «White Dragon» ύψους 8 δις € για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελληνική επικράτεια, που κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) από σημαντικούς ενεργειακούς οίκους όπως η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η Motor Oil, η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο TAP και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι η πρόταη αυτή «θα συγκαταλέγεται στα τρία καλύτερα πρότζεκτ για την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου στην Ευρώπη που θα εξετάσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο κ. Κασαπίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις εξελίξεις καθότι πριν από μόλις δύο χρόνια δεν ήταν πολλοί αυτοί που ασπάζονταν το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου αλλά όπως υπογράμμισε «σήμερα έχουν συνταχθεί πολλοί πίσω από την προσπάθεια που ξεκίνησε από την Δυτική Μακεδονία και έχει μετασχηματιστεί σε εθνική προσπάθεια της Ελλάδας με το σύνολο των ενεργειακών Ελληνικών οίκων να πρωτοστατούν στην υλοποίησή του». Όπως ανέφερε «η πρόταση του «White Dragon» είναι μετεξέλιξη της αρχικής πρότασης ύψους 2,5 δις € που κατατέθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης, το Σεπτέμβριο του 2019 στις Βρυξέλλες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την έγκριση της κυβέρνησης».
«Βασικός μας στόχος», -τόνισε ο κ. Κασαπίδης- είναι «η δημιουργία στη Δυτική Μακεδονία ενός Κόμβου Υδρογόνου Υψηλής Τεχνολογίας, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας. Φιλοδοξούμε να συγκεντρώσουμε τους καλύτερους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την λειτουργία του» ενώ απεύθυνε έκκληση στους νέους «να προσανατολιστούν σε επιστημονικά πεδία και δεξιότητες που έχουν συνάφεια με τις τεχνολογίες παραγωγής Πράσινου υδρογόνου».
Το σχέδιο της Περιφέρειας περιλαμβάνει την χρήση του υδρογόνου για την λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και την χρήση ως καύσιμου στα οχήματα μεταφοράς. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι λόγω των αυξημένων κινήτρων της Ελληνικής πολιτείας θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις στο κύκλο παραγωγής του υδρογόνου και ανέφερε ότι «υπάρχουν εταιρίες που έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την δημιουργία εργοστασίου συναρμολόγησης οχημάτων μεταφοράς που θα «καίνε» υδρογόνο» ενώ συμπλήρωσε ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 4 GW ηλεκτρολυτών Η2 στην Δυτική Μακεδονία. Προανήγγειλε ότι το 2022 «θα έχουμε τους πρώτους εκπροσώπους επενδυτών που θα έρθουν στην περιοχή» για να δουν δια ζώσης κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλες λεπτομέρειες.
Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μέσα στο καλοκαίρι, με βάση και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, θα υπάρξει νομοθετικό σχέδιο που θα προβλέπει την χρήση υδρογόνου στις μεταφορές και προέβλεψε ότι «η Περιφέρεια θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα που θα παράξει το δικό της υδρογόνο και θα γεμίσει το ρεζερβουάρ του πρώτου οχήματος που θα καίει πράσινο υδρογόνο».
Σπ. Κουταβάς
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ