Του Γ. Κρεμλή (*)
Η πρόσφατη παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα (COP26) που έγινε στη Γλασκώβη από 31/10 μέχρι και 13/11 ανέδειξε – μεταξύ άλλων – τη σημασία της κυκλικής οικονομίας ως του νέου -μοναδικού – οικονομικού μοντέλου που μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, στόχο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, του ευρωπαϊκού κλιματικού Νόμου – κανονισμού – και του ελληνικού, υπό δημόσια διαβούλευση, ΝΣΧ για το κλίμα. Με το στόχο αυτόν και τη συμβολή της κυκλικής οικονομίας στη διάσωση του πλανήτη έχει συνταχθεί και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και άλλες σημαντικές χώρες που αντιλαμβάνονται τη σημασία και τις διαστάσεις της κλιματικής κρίσης που αποτελεί την κυρίαρχη παγκόσμια απειλή.
Αν συνεχιστούν τα μη αειφόρα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης της γραμμικής οικονομίας – του παρωχημένου οικονομικού μοντέλου που βρίσκεται στον αντίποδα της κυκλικής οικονομίας – θα χρειαστούν δύο πλανήτες το 2040 και τρεις το 2050 για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της παρούσας γενεάς σε βάρος των επόμενων, σε ένα πλανήτη ο οποίος πάσχει και από το φαινόμενο του υπερπληθυσμού.
Η κυκλική οικονομία που είναι και η εμβληματική προτεραιότητα της ΕΕ και αποτελεί το επιστέγασμα της πράσινης μεγέθυνσης, της γαλάζιας οικονομίας και της ψηφιακής οικονομίας έχει και μια κυρίαρχη διεθνή διάσταση που προωθείται από την ΕΕ και στις χώρες της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα με πρότυπα βέλτιστης πρακτικής που η ΕΕ προωθεί και υποστηρίζει χρηματοδοτικά. Εξάλλου ο Κανονισμός Taxonomy της ΕΕ και η αρχή “ do no significant harm” που θεσπίζει σε ο,τι αφορά στους έξι περιβαλλοντικούς στόχους του, αποτελεί βέλτιστη πρακτική “ πράσινων χρηματοδοτήσεων” που ακολουθείται ακόμη και εκτός ΕΕ από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων και η EBRD.
Η κυκλική οικονομία προϋποθέτει την εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας που έχει και έντονη κοινωνική διάσταση ως “ κοινωνική κυκλική οικονομία” και λειτουργεί τόσο κατακόρυφα, όσο και ορίζοντα. Από το υπερεπίπεδο στο τοπικό επίπεδο, μέχρι και το νοικοκυριό και τον κάθε ένα από εμάς και οριζόντια με την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας σε όλες τις άλλες πολιτικές, ώστε να τις καταστήσει κυκλικές – λχ. Κυκλική γεωργία, κυκλικό τουρισμό, κυκλικές μεταφορές κ.ο.κ. – αλλά και κυκλική επιχειρηματικότητα. Στόχος είναι σε όλα αυτά τα επίπεδα να μειωθεί το κλιματικό – εκπομπές αερίων – το ενεργειακό – κατανάλωση ενέργειας/εξοικονόμηση και προώθηση ΑΠΕ και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα – μηδενική ρύπανση ως στόχος της Πράσινης Συμφωνίας.
Τα ζητήματα αυτά θα αναδείξει το στρογγυλό τραπέζι που έχω την τιμή να συντονίζω (Τετάρτη 8/12, 16.30-17.10) με θέμα «Κυκλική οικονομία: το οικονομικό μοντέλο -όχημα- για τη διασφάλιση της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής ουδετερότητας», στο πλαίσιο του Greek Economic Summit, 6-8 Δεκεμβρίου.
(*) Ο Γιώργος Κρεμλής, είναι Προέδρος της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου/ Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ