Η φορολογική πολιτική είναι ένα κομμάτι της «πράσινης συμφωνίας», του Green Deal, ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει η μετάβαση σε μια πιο πράσινη μορφή ενέργειας, τόνισε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς.
Εξέφρασε την εκτίμηση πως οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές στην ενέργεια λειτουργούν στην ουσία ως αντικίνητρο για να γίνει πιο πράσινη η βιομηχανία, ή για να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας ή να αλλάξει ο τρόπος που έχουμε στις μεταφορές. Τόνισε πως στα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις πιο πράσινες μορφές ενέργειας, όπως στον ηλεκτρισμό από ΑΠΕ, στο πράσινο υδρογόνο, στα βιοκαύσιμα νέας γενιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως σταδιακά, στην επόμενη δεκαετία, θα ανέβουν οι μίνιμουμ συντελεστές φορολογίας για τα καύσιμα, όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρατήρησε ότι η αύξηση των συντελεστών δεν είναι πολύ σημαντική γιατί έχουμε ήδη πολύ υψηλούς συντελεστές στα ρυπογόνα καύσιμα.
Ο κ. Θωμάς περιέγραψε συνοπτικά μία σειρά από προτάσεις που αναμένονται τον Ιούλιο από την Κομισιόν και έχουν στόχο τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές χώρες για διάφορες ρυπογόνες μορφές ενέργειας, φορολογικά κίνητρα με χαμηλότερους συντελεστές για παραγωγή πράσινων πηγών ενέργειας, αλλά και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, σημείωσε ο γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.
«Η ελληνική πολιτική είναι μία από τις πιο πράσινες εντός της Ε.Ε. και προσπαθεί να δημιουργήσει το καλύτερο παράδειγμα σε αυτή την πλευρά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Θωμάς.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ