Να σκεφτούν την τσέπη τους συνιστά στους πολίτες ο εντεταλμένος αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μουσιόπουλος ενόψει της τοποθέτησης των καφέ κάδων και της έναρξης συλλογής των οργανικών αποβλήτων.
Ο ίδιος επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι με βάση το νέο νόμο, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας θα υπάρχει σύντομα ο καφέ κάδος για τα βιοαπόβλητα, που είναι όλα τα αποφάγια και τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας αλλά και τα γρασίδια και κλαδέματα, υλικά που αποτελούν το 40% των απορριμμάτων και μπορούν να τα επεξεργαστούν οι δήμοι ή συμπράττουσες επιχειρήσεις για τους δήμους ώστε να παραχθεί βιοαέριο και εδαφοβελτιωτικό. «Αυτό θα σήμαινε ότι το βιοαέριο, που είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, δωρεάν σε σύγκριση με το πανάκριβο πλέον φυσικό αέριο, θα μπορούσε να αξιοποιείται ενεργειακά και ακριβώς έτσι κλείνει ο κύκλος της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της κυκλικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό τα οργανικά υπολείμματα αντί να μεταφέρονται σε χώρους ταφής θα αξιοποιούνται σε ποσοστό 100%» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι: «ο πολίτης που διστάζει, που δεν έχει εκπαιδευτεί σχετικά και καλείται τώρα να ξεκινήσει μια νέα συνήθεια και να μεταφέρει το οργανικό υπόλειμμα σε καφέ κάδο, καλό θα ήταν να σκεφτεί λίγο την τσέπη του, σε εποχές στις οποίες δυστυχώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε πολλές δαπάνες». Καθώς, μάλιστα, σύμφωνα με τον νόμο θα χρεώνονται οι τόνοι των αποβλήτων που πηγαίνουν στους χώρους ταφής, οι δήμοι θα πρέπει να μετακυλήσουν το ποσό στους δημότες. Από την άλλη πλευρά, αν περιοριστούν πολύ οι ποσότητες των σκουπιδιών που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και αν αξιοποιούνται τα οργανικά υπολείμματα, τότε θα περιοριστεί πολύ το τέλος ταφής και θα υπάρξει κέρδος σε ενέργεια αλλά και στην παραγωγή εδαφοβελτιωτικού.
Ο κ. Μουσιόπουλος εκπροσώπησε την ΕΕΔΣΑ σε ημερίδα για την κυκλική οικονομία που διοργάνωσαν το SDSN Black Sea, στο πλαίσιο του Δικτύου Πανεπιστημίων Μαύρης Θάλασσας-BSUN και ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας Thess Clean – Thess Green.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τις ιδέες των νέων ανθρώπων
Το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με την κυκλική οικονομία για τις ιδέες των νέων ανθρώπων εξέφρασε ο Νικόλαος Θεοδοσίου καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση λύσεων για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. «Οι νέοι άνθρωποι, οι φοιτητές μας θα κάνουν ομάδες και θα προτείνουν τις δικές τους λύσεις. Και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον σε αυτή τη διαδικασία γιατί περιμένουμε να ακούσουμε φρέσκιες ιδέες. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτή η δημιουργική σκέψη που έχουν οι νέοι άνθρωποι, γιατί εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε μπει σε κάποια στερεότυπα και δύσκολα βγαίνουμε από αυτά που ξέρουμε ενώ τα νέα παιδιά έχοντας καθαρό μυαλό και φρέσκιες ιδέες και άλλα ερεθίσματα είναι πολύ πιθανό να προτείνουν κάποιες λύσεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι στόχος της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας που προβλέπει πέρα από την απλή ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση των απορριμμάτων από την αρχή μέχρι το τέλος του κύκλου της διαχείρισης.
Σε εξέλιξη το Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας Thess Clean – Thess Green
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας Thess Clean – Thess Green που διοργάνωσε για πρώτη φορά η Helexpo – ΔΕΘ στους χώρους της και περιλαμβάνει έκθεση συστημάτων ανακύκλωσης, εταιρειών και σχολείων, παραστάσεις για παιδιά, εργαστήρια για ενήλικες, ημερίδες, λούνα παρκ για παιδιά και ημερίδες με σχετική θεματολογία. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και σε συνεργασία με την Ανακύκλωση Συσκευών, Κέντρο Διαλογής & Ταξινόμησης Β. Ελλάδας, θα βρίσκεται σε λειτουργία Repair Cafe στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν για δωρεάν επιδιόρθωση τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές τους. Εφόσον η συσκευή είναι επισκευάσιμη, θα διορθώνεται άμεσα, όσο ο κάτοχος θα απολαμβάνει έναν καφέ, κερασμένο από την εταιρεία. Εάν η συσκευή δεν διορθώνεται, ο κάτοχος θα έχει την επιλογή να την αφήσει για ανακύκλωση. Παράλληλα με τις δράσεις του Φεστιβάλ, θα λειτουργεί η έκθεση του Κέντρου ιστορίας Θεσσαλονίκης «Δημόσια Καθαριότητα. Υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης: Από τους σκουπιδόλακκους στην αρχαιότητα, στους οργανωμένους Χ.Υ.Τ.Υ. και στην Ανακύκλωση».
Το Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει ως τις 4 Ιουνίου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και υποστηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος ξεναγήθηκε στα έργα που κατασκεύασαν τα παιδιά των παιδικών σταθμών του Δήμου με υλικά ανακύκλωσης.
«Σήμερα είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος γιατί ήρθα εδώ πέρα σε αυτό το φιλόξενο χώρο και είδα τη δουλειά που κάνανε τα παιδιά του δήμου μας, τα παιδιά της πόλης μας. Βλέπετε πώς δούλεψαν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης, πώς σκέφτονται την πόλη τους, πώς σκέφτονται την κυκλική οικονομία, πώς σκέφτονται την ανακύκλωση, πώς σέβονται το περιβάλλον. Πραγματικά μετά από αυτή την εικόνα, αυτές τις ματιές των παιδιών είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι η πόλη μας θα είναι αύριο καλύτερη » σημείωσε. Παράλληλα τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ούτως ή άλλως πρωταθλητής στην ανακύκλωση αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, έχει μπροστά του την κομποστοποίηση, τον καφέ κάδο και πρέπει να φτάσει στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ