Η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία ενδέχεται να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τους αθλητές στους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η έκθεση της Βρετανικής Ένωσης για τον Αειφόρο Αθλητισμό, περιγράφει λεπτομερώς τις ανησυχίες κορυφαίων αθλητών και επιστημόνων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από τις ανερχόμενες θερμοκρασίες στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με αυτή, η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Τόκιο «έχει αυξηθεί κατά 2,86 βαθμούς Κελσίου από το 1900, περισσότερο από τρεις φορές πιο γρήγορα από τον μέσο όρο του κόσμου».
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρόκειται να διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου – μια εποχή που η Ιαπωνία συνήθως βιώνει τις υψηλότερες ετήσιες θερμοκρασίες της.
«Νομίζω ότι πλησιάζουμε σίγουρα σε μια ζώνη κινδύνου», δήλωσε στους συγγραφείς της μελέτης η κωπηλάτης της Μεγάλης Βρετανίας Μέλισσα Γουίλσον, προσθέτοντας: «Είναι μια φρικτή στιγμή όταν βλέπεις τους αθλητές να διασχίζουν τη γραμμή, τα σώματά τους να πέφτουν κάτω εξαντλημένα και μετά να μην σηκώνονται».
Ορισμένες εκδηλώσεις στους επερχόμενους θερινούς αγώνες έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Τόκιο, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένου του μαραθωνίου, που θα πραγματοποιηθεί σχεδόν 500 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας στο Σαπόρο, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι πολύ πιο κρύες.
Η μελέτη αναφέρει πώς αγωνίσματα όπως το τριάθλο, ο μαραθώνιος, το τένις και η κωπηλασία θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από αυτές τις συνθήκες.
Παρέχει επίσης συμβουλές στους αθλητές για το πώς να αντιμετωπίσουν τη ζέστη, καθώς και προειδοποιήσεις για το πώς η κλιματική κρίση θα μπορούσε να εκτροχιάσει αθλητικά γεγονότα στο μέλλον.
«Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις αυτής της έκθεσης ή να αντιμετωπίσουν έναν πραγματικό κίνδυνο να καταρρεύσουν οι ανταγωνιστές λόγω εξάντλησης από τη θερμότητα», δήλωσε ο Μάικ Τίμπτον, καθηγητής φυσικής και εφαρμοσμένης φυσιολογίας στο Εργαστήριο Extreme Environments, School of Sport, Health & Exercise Science στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Σε ένα αθλητικό πλαίσιο, ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την απόδοση και την υγεία των θεατών, των υπαλλήλων και των αθλητών. Από το ηλιακό έγκαυμα, από γνωστική εξασθένηση, έως εξάντληση θερμότητας ή κατάρρευση από θερμοπληξία, όλες οι πτυχές ενός αθλητικού γεγονότος – και όλοι όσοι εμπλέκονται – μπορούν να επηρεαστούν δυσμενώς», πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωση της προς το CNN, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσε ότι «η υγεία και η ευεξία των αθλητών βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των ανησυχιών μας» και ότι «λαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα μέτρων… για τον μετριασμό των επιπτώσεων της θερμοκρασίες που μπορεί να συμβούν αυτό το καλοκαίρι».
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αλλαγή των ωρών έναρξης ορισμένων αγωνισμάτων – όπως τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ράγκμπι, τριάθλο και ποδηλασία – και εξοπλισμό με σπρέι νερού και πρόσβαση σε παροχές νερού και σε μέρη με σκιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ