«Για πρώτη φορά η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που μίλησε νωρίτερα στην Ολομέλεια. «Ενσωματώνουμε δύο Οδηγίες και επικαιροποιούμε δύο νομοθετικά πλαίσια εγχώρια, προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο κείμενο και ο καθένας να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα τι ισχύει στη χώρα σε σχέση με το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων», είπε ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε πως αυτό και μόνο συνιστά μεταρρύθμιση.
«Κεντρικός πυλώνας τής νομοθετικής μας πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη και η εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και επισήμανε: «Παράγουμε 29 τόνους στερεών αποβλήτων, ανά εκατομμύριο ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 17 τόνοι ανά εκατομμύριο ΑΕΠ. Είμαστε πρώτοι και στην σπατάλη τροφίμων, είμαστε πρώτοι και στην ταφή των αστικών απορριμμάτων και είμαστε τελευταίοι στην ανακύκλωση».
Στόχος, είπε ο υπουργός, είναι η εφαρμογή των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η μείωση της ταφής, η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας, στη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί «τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια. Τα απορρίμματα δεν πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές, κατά 80%. Τα απορρίμματα είναι φυσικοί πόροι, που εφόσον ανακτηθούν σωστά και ανακυκλωθούν, μπορούν να αποτελέσουν πρώτες ύλες για επόμενες παραγωγικές διεργασίες».
Η ενέργεια
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απάντησε σε όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. «Αναρωτιέμαι αν ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι τον Σεπτέμβριο του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα αποσυρθούν μέχρι το 2023, εκτός από μια η οποία θα μετατραπεί σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο, το 2025. Δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι το βασικό αίτιο πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής είναι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και βασική αιτία εκπομπών είναι η ηλεκτροπαραγωγή, όταν χρησιμοποιούμε τον άνθρακα και το λιγνίτη; Πώς είναι δυνατό λοιπόν, η παράταξη του λιγνίτη, η παράταξη των σκουπιδιών στους δρόμους της Κέρκυρας, της Ρόδου και αλλού, να έρχεται σήμερα και να εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δήθεν δεν έχει κάνει, αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;», είπε ο Κώστας Σκρέκας καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τι έλεγε το δικό του Εθνικό Σχέδιο, για την ενέργεια και το κλίμα, σε σχέση την αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
«Δεν πρέπει να έρχεστε εδώ και να φοράτε έναν φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, όταν έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και τα πεπραγμένα σας είναι ακόμα νωπά», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έκανε τίποτα ούτε για τα απορρίμματα» και κληροδότησε μια χώρα- πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τη σπατάλη τροφίμων, μια χώρα η οποία είναι ουραγός, σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση των αστικών απορριμμάτων, αλλά είναι και αρνητική πρωταθλήτρια στην ταφή απορριμμάτων αφού θάβει το 80% των αστικών απορριμμάτων που παράγει.
Απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε: «Η ΔΕΗ δεν έχει αυξήσει τις τιμές του ρεύματος στα νοικοκυριά. Η ΔΕΗ έχει προσπαθήσει να διατηρήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σταθερές στα νοικοκυριά και μάλιστα έχει ανακοινώσει και συγκεκριμένα εμπορικά τιμολόγια με τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει στις ισχύουσες τιμές ενέργειας, για ένα χρόνο μπροστά, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση και χωρίς το τιμολόγιο να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ή των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».
Στο ζήτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή “τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος;”, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε: «Η ΝΔ είναι η μοναδική κυβέρνηση η οποία ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει την ήλιο, την ηλιακή ενέργεια, για να τροφοδοτήσει 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Θα αξιοποιήσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κατασκευάσουμε 120 MW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκά, τα οποία θα συμψηφιστούν με τους μετρητές 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών καταρχήν και να τους τροφοδοτούμε με πολύ χαμηλό κόστος, ηλεκτρική ενέργεια».
Αυτό, είπε ο κ. Σκρέκας, «είναι ένα πράσινο δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα αξιοποιηθεί για να προστατευθούν οι ευάλωτοι πολίτες που και αυτοί πρέπει να αντέξουν τις επιπτώσεις της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, την οποία έχει αποφασίσει η Ευρώπη και που αυτό έχει επιπτώσεις στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα, έχει επιπτώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».
«Είναι πολιτική απόφαση, η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, και πρέπει να μας πείτε αν συμφωνείτε με αυτή την πολιτική απόφαση της Ευρώπης», είπε ο Κώστας Σκρέκας, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Πρέπει να μας πείτε, συμφωνείτε στην προσπάθεια η Ελλάδα να πρωτοπορήσει; Είστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, είστε μαζί με την ελληνική κοινωνία, να μπορέσουμε να αποσύρουμε τις λιγνιτικές μονάδες, να αντικαταστήσουμε την ακριβή λιγνιτική παραγωγή με φθηνή ηλεκτρική, ηλιακή ενέργεια, που προέρχεται από τον άνεμο; Με φθηνή ενέργεια που προέρχεται από τη γεωθερμία; Είστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε ακόμη και τα απόβλητα, που σήμερα οδηγούνται σε ταφή; Πείτε ξεκάθαρα αν είσαστε μαζί μας αν συμφωνείτε να τα αξιοποιήσουμε και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της πράσινης μετάβασης; Είστε ή δεν είστε μαζί μας; Πείτε μας ξεκάθαρα».
Αναφερόμενος στις ΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε μια κατάσταση που απαιτούσε πολλά να γίνουν για τον εξορθολογισμό της, για να διευκολυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία και για να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές, να κατασκευάσουν, να επενδύσουν σε ΑΠΕ ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο της. «Βεβαίως υπήρξαν κάποιες συνέπειες, όσον αφορά στην υπερβολική προσφορά και άρα την υπερθέρμανση», είπε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε: «Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να βελτιωθεί. Φέρνουμε διάταξη που έχει να κάνει με την απόδειξη της οικονομικής ισχύος των πιθανών υποψήφιων επενδυτών, για την κατασκευή τέτοιων μονάδων παραγωγής, ΑΠΕ».
Τα κόμματα
«Το νομοσχέδιο προωθεί μια σειρά διορθωτικών και σε αρκετές περιπτώσεις καινοτόμων παρεμβάσεων που βελτιώνουν το πλαίσιο λειτουργίας αυτού που ονομάζεται ορθολογική διαχείριση αποβλήτων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης και προσέθεσε ότι με τις διατάξεις που τίθενται σήμερα σε ψηφοφορία, προωθείται μια «νέα αντίληψη που θέλει πολίτες, επιχειρήσεις και τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν ενεργά με κίνητρα αλλά και κυρώσεις στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση και να μειωθεί η υγειονομική ταφή. Ενισχύει δε τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο του κράτους, χωρίς όμως να παρεμποδίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά, αντιθέτως της επιτρέπει να εκδηλώνεται σε ένα πλαίσιο κανόνων, ώστε το κέρδος να συμβαδίζει με το κοινό όφελος».
Ο εισηγητής της ΝΔ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο σύστημα “Πληρώνω όσο πετάω”. «Οι δήμοι θα διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει και πόσα από αυτά ανακυκλώνει ο κάθε δημότης όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Η αρχή θα γίνει τώρα και η εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική από το 2028», είπε ο Μάξιμος Σενετάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η πρόβλεψη για την επέκταση του συστήματος εγγυοδοσίας θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των καταναλωτών στην ανακύκλωση. «Όπως μέχρι σήμερα γινόταν με τις πλαστικές φιάλες, πλέον και με τις συσκευασίες αλουμινίου και τις γυάλινες φιάλες μιας χρήσης, ο καταναλωτής θα επιστρέφει την κενή συσκευασία και θα εισπράττει το εγγυοδοτικό αντίτιμο», είπε ο Μάξιμος Σενετάκης.
«Το νομοσχέδιο είναι και αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό. Πάει την Ελλάδα πολλά βήματα πίσω και στην περιβαλλοντική πολιτική και στην ανακύκλωση και στα θέματα χωροταξίας και ενέργειας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Αναφερόμενος στον βασικό πυρήνα των διατάξεων του νομοσχεδίου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «περιορίζει τον έλεγχο για τη διαφάνεια των συστημάτων ανακύκλωσης», «δεν στηρίζει την ανακύκλωση αλλά τακτοποιεί τα μεγάλα ρουσφέτια της και τις σκανδαλώδεις προμήθειες που στήνονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης». Επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να ενισχύσει την ανακύκλωση, προωθεί την καύση και την ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση απορριμμάτων.
«Το νομοσχέδιο καλύπτει τα σκάνδαλα στον χώρο της ανακύκλωσης και την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δημόσιου πλούτου, τον εθνικό σχεδιασμό απορριμμάτων, όπου κυριαρχεί η καύση και η ιδιωτικοποίηση απορριμμάτων, και την απώλεια αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα οι πολίτες και οι δήμοι να πληρώνουν πολύ μεγάλο κόστος, γιατί απλά κάπως πρέπει να βγουν και τα λεφτά για να στηρίξουν οι ημέτεροι το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος και κατήγγειλε ότι έργα που είχαν δρομολογηθεί με δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους, γίνονται ΣΔΙΤ και πως η κυβέρνηση κάνει μεγάλη στροφή στην καύση, αν και η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρηματοδοτεί ούτε την καύση ούτε τη διαχείριση των σύμμεικτων.
Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο θα αποδειχθεί ανεφάρμοστο, διατύπωσε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης και προειδοποίησε ότι τίθενται στόχοι υψηλοί για την ανακύκλωση που δεν θα καταστεί δυνατό να επιτευχθούν. «Θεσπίζετε μια σειρά από υποχρεώσεις στους δήμους -χρηματικές ποινές εάν δεν συμμορφωθούν- οι οποίοι είναι αμφίβολο αν έχουν τα μέσα, τον τρόπο να πετύχουν τους στόχους αυτούς», ανέφερε ο Γιώργος Αρβανιτίδης και προσέθεσε: «Βάζετε στόχους Χ-large, στόχους- ωραία αφηγήματα και βάζετε τους δήμους να κυνηγάνε αυτούς τους στόχους. Επίσης, τους βάζετε να αγοράσουν εξοπλισμό με χρήματα του Δημοσίου, των Ελλήνων φορολογουμένων αν και τον εξοπλισμό αυτό θα έπρεπε να τους τον παρέχουν τα συστήματα ανακύκλωσης».
Η ουσία είναι να πει η κυβέρνηση πού, τελικά, θα καταλήξει όλο αυτό το ανακυκλωμένο υλικό, πώς θα στηθεί ένας νέος, βιώσιμος κλάδος στην ελληνική οικονομία -παραγωγικός κλάδος- με τις κατάλληλες υποδομές υποδοχής και μεταποίησης, είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Αρβανιτίδης ζήτησε αξιολόγηση των συστημάτων ανακύκλωσης και επισήμανε ότι η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για την καύση απορριμμάτων και τη δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, «τραβώντας το χαλί, στην πρόληψη, στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση».
«Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων προστίθεται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της υγείας, της μόρφωσης, της ανεργίας, της μισθωτής σκλαβιάς, της κατάργησης των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και υπογράμμισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί σήμερα σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς και για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε επίσης ότι ο τομέας διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί πόλο προσέλκυσης του μεγάλου κεφαλαίου για τις λεγόμενες “πράσινες επενδύσεις”, με κριτήριο πάντα τη μεγιστοποίηση των κερδών του και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. «Είναι ευκαιρία και αποτελεί πεδίο εμπορευματοποίησης και επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε πως το σύνολο των προτάσεων και της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτελούν διαπιστευτήρια στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων. Ο Μανώλης Συντυχάκης προειδοποίησε ότι με το νομοσχέδιο, ενεργοποιούνται τα αντιλαϊκά χαράτσια που είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων το 2015.
«Θα συζητήσουμε ξανά ένα σχέδιο νόμου που χρησιμοποιεί οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποκρύψει πίσω τους τροπολογίες, ιδίως όμως το σκάνδαλο της απόσχισης και του ξεπουλήματος του δικτύου ΕΔΔΗΕ μέσω απόσχισής του και υπαγωγής του στον ΔΕΔΔΗΕ που ήδη έχει αποσχισθεί, όπως και της περαιτέρω απαξίωσης της ΔΕΗ», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξεπουλάει τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία, τα δίκτυα, ενώ ήδη τόσο το κόστος ενέργειας όσο και η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας αυξάνονται συνεχώς». Προωθείται η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ μαζί με το δίκτυο λιανικής, δηλαδή μεταφοράς χαμηλής τάσης ηλεκτρισμού στους τελικούς καταναλωτές παρά το ότι καμία ευνομούμενη χώρα στον πλανήτη δεν ιδιωτικοποιεί τα δίκτυα της, είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος.
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρενέβη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος είπε ότι η ανακύκλωση είναι στην Ελλάδα «η μεγάλη μπίζνα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ», για να υπογραμμίσει: «Δεν είναι κακό να κάνεις μπίζνες, κακό είναι να νομοθετεί μια κυβέρνηση για να κάνουν μπίζνες οι επιχειρηματίες. Αυτό είναι το πρόβλημα στην ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και δεκαετίες, όπου η ελίτ και οι ολιγάρχες βολεύονται δια της νομίμου οδού να κάνουν ό,τι θέλουν αυτοί». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατήγγειλε επίσης ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις ακόμα και ανεμογεννητριών. «Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω, γιατί πρέπει η Ελλάδα να γεμίσει με ανεμογεννήτριες για να κερδίζει δισεκατομμύρια ευρώ η Γερμανία. Θα μπορούσαμε να τις παράγουμε εμείς τις ανεμογεννήτριες, αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει την ελληνική οικονομία. Ούτε αυτό, όμως, κάνατε. Σας πρόλαβε βέβαια η κυρία Σακελλαροπούλου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου κατά το παρελθόν είχε γνωμοδοτήσει το ΣτΕ ότι σε καμένες εκτάσεις μπορεί κάποιος να βάλει ανεμογεννήτριες», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και επικαλέστηκε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η βιομηχανία αιολικής ενέργειας θα παράγει 225 χιλιάδες τόνους απόβλητα έως το 2034. «Πού θα τα πάτε αυτά τα απόβλητα; Έχετε ενημερώσει τον ελληνικό λαό; Έχετε επενδύσει σε μια τεράστια φούσκα που λέγεται πράσινη ενέργεια και πράσινα άλογα. Το λέω ευθέως. Βέβαια το 2034 πολλοί από εσάς δεν θα είστε εδώ. Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην υπάρχει καν ως πολιτικό πρόσωπο, όπως ήρθαν και έφυγαν πολλοί. Θα υπάρχει η Ελλάδα, θα υπάρχουν οι Έλληνες!», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Ο κ. Βελόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς θα επιλέγονται οι ιδιωτικές εταιρείες που θα επεξεργάζονται τα απόβλητα ενώ κατήγγειλε ότι προετοιμάζεται και η «ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ».
«Συζητάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο κλειδώνει αυτήν τη στιγμή τη χώρα σε μια καταστροφική πορεία για το περιβάλλον, τη στιγμή που όλος ο πλανήτης προσπαθεί να δώσει σε μας και στις γενιές που έρχονται μια τελευταία ευκαιρία», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και προσέθεσε: «Αυτήν την τελευταία ευκαιρία στερείτε από τις νέες και τους νέους σε αυτήν τη χώρα και στο περιβάλλον. Της τη στερείτε και στα εργασιακά και στα εργασιακά και σε κάθε δικαίωμα και τώρα και στο περιβάλλον. Είναι ένα νομοσχέδιο που εγγυάται ότι δεν θα έχουμε ανακύκλωση. Είναι ένα νομοσχέδιο που ευνοεί τα σχήματα, τις δύο εταιρείες που κάνουν ανακύκλωση, στο να μην υλοποιούν τους στόχους τους. Είναι ένα νομοσχέδιο που ευνοεί τις εταιρείες εμφιάλωσης. Είναι ένα νομοσχέδιο που εγγυάται ότι θα χτιστεί και η τελευταία σπιθαμή δάσους και γης στην Ελλάδα». «Θέλετε να μας μετατρέψετε στην υψικάμινο της Ευρώπης, στον αποτεφρωτήρα απορριμμάτων της Ευρώπης. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι τόσο το ΣΔΙΤ του ΣΥΡΙΖΑ για τα απορρίμματα Πελοποννήσου, που εσείς το εκθειάσατε και το μετατρέψετε σε σημαία και τώρα το πολλαπλασιάζετε σε ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, περιλαμβάνει διπλάσια μεγέθη εργοστασίων διαχείρισης αποβλήτων απορριμμάτων από ό,τι είναι αναγκαίο, διπλάσιες δεσμεύσεις για όγκο απορριμμάτων από ό,τι είναι δυνατόν να διαθέτουν οι πολίτες στους ιδιώτες. Και βέβαια, προβλέπει ρήτρες που θα πληρώνουμε οι πολίτες κάθε φορά που δεν δίνουμε αρκετά σκουπίδια στους ιδιώτες να διαχειρίζονται», είπε ο Κρίτων Αρσένης.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ