Το πρόβλημα με τη δυσνόητη και πολλές φορές παραπλανητική πληροφόρηση που παρείχαν εδώ και χρόνια στους καταναλωτές οι ενεργειακές ετικέτες που έφεραν επάνω τους διάφορες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, αποφάσισε να διορθώσει η Ε.Ε. Έτσι, από 1 Μαρτίου 2021 μπήκαν σε ισχύ οι νέες ενεργειακές ετικέτες, κάνοντας το ντεμπούτο τους με πέντε κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών: λαμπτήρες φωτισμού, ψυγεία, οθόνες τηλεοράσεων και πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων.
Τρεις φορείς στην Ελλάδα έχουν αναλάβει την ενημέρωση των καταναλωτών και συνεργάζονται για την προώθηση της νέας ενεργειακής ετικέτας, υποστηρίζοντας την ομαλή μετάβαση από το τρέχον στο νέο σύστημα ενεργειακής σήμανσης: το ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών), η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. (Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Το ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) σε σχετική ανάρτηση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η νέα ετικέτα, ανέφερε μεταξύ άλλων:
Έρευνα ανάμεσα σε καταναλωτές έδειξε ότι η κατάταξη που ισχύει σήμερα στην ενεργειακή ετικέτα είναι παραπλανητική. Αυτό συμβαίνει γιατί στις ανώτερες κατηγορίες (Α+, Α++ και Α+++) “ συνωστίζονται” πολλές συσκευές, ενώ οι κατώτερες κατηγορίες είναι άδειες, καθώς οι πιο ενεργοβόρες συσκευές έχουν πλέον απαγορευτεί, στην αγορά.
Για να διορθώσει αυτήν την κατάσταση , η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναβαθμίσει την ετικέτα: όλες οι κατηγορίες με “ +” θα εξαφανιστούν και θα αντικατασταθούν από την κλίμακα A έως G. Η ανώτατη κατηγορία Α θα είναι κενή, για να υπάρχει χώρος για τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, που θα παραχθούν στο μέλλον» (…).
Η Ε.Κ.ΠΟ.ΖΩ. από την πλευρά της, με ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι:
Η χρήση της νέας ετικέτας συμβάλλει στην προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη συνεχώς αποδοτικότερων προϊόντων, που θα ανήκουν σε όλο και υψηλότερες τάξεις ενεργειακής απόδοσης.
Η νέα ενεργειακή ετικέτα περιλαμβάνει:
– μία κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης (από A έως G) για όλες τις ομάδες προϊόντων, καταργώντας την υπάρχουσα κλίμακα από Α+++ έως G
– την ενεργειακή κατανάλωση με πιο ευδιάκριτο τρόπο στο μεσαίο τμήμα της ετικέτας, υπολογισμένη με βάση τη χρήση μιας συσκευής από ένα μέσο νοικοκυριό
– επικαιροποιημένα ή νέα εικονογράμματα στο κατώτερο τμήμα της ετικέτας που παρουσιάζουν πληροφορίες σχετικά με επιλεγμένα χαρακτηριστικά των προϊόντων
– τον κωδικό QR στην πάνω δεξιά γωνία, σαρώνοντας τον οποίο με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» τηλεφώνου ο καταναλωτής συνδέεται με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL, όπου βρίσκονται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.
Επιπλέον, κάνει γνωστό ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα, θα υιοθετηθεί η νέα ενεργειακή ετικέτα και για άλλες ομάδες προϊόντων.
Το ΚΑΠΕ επισημαίνει πως όλες οι συσκευές που φέρουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα, καταχωρούνται από τους προμηθευτές στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL. Το Οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή μέσω ενός νέου εργαλείου (ηλεκτρονική εφαρμογή), που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου LABEL 2020 και είναι «έξυπνο» και φιλικό προς τον χρήστη. Με αυτό το εργαλείο οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν και να συγκρίνουν πληροφορίες σχετικά με το λειτουργικό κόστος ή τις δυνατότητες διαφορετικών προϊόντων, ενώ θα μπορούν να αναζητήσουν τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Επιπρόσθετα, με ένα επίσης νέο εργαλείο, το οποίο αναπτύχθηκε ήδη στο πλαίσιο του έργου BELT, θα μπορούν να υπολογίσουν την κατανάλωση των ηλεκτρικών συσκευών τους.
Οι τρεις φορείς έχουν ετοιμάσει ή παραπέμπουν σε έτοιμο πρακτικό ενημερωτικό υλικό, όπως βίντεο, ηλεκτρονικά έντυπα, ηλεκτρονικούς οδηγούς κ.α. προς ενημέρωση των καταναλωτών. Αρκεί μια επίσκεψη στις σχετικές ηλεκτρονικές ιστοσελίδες για να ενημερωθείτε. Μεταξύ άλλων μπορείτε να επισκεφτείτε: (https://www.kepka.org/) , (https://www.facebook.com/ekpizo), (https://www.youtube.com/watch?v=iJyAd_v8G_U), (https://kepka.org/belt/).
Μπάμπης Γιαννακίδης
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ