Σχέδια και υπηρεσίες για την αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, την πραγματοποίηση επενδύσεων και την απολιγνιτοποίηση βρέθηκαν στο επίκεντρο του Southeast Europe Energy Forum 2021 που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και πραγματοποιείται σήμερα δια ζώσης και διαδικτυακά στη Θεσσαλονίκη. Η εμπειρογνώμονας στον ενεργειακό κανονισμό και τη χρηματοδότηση της ΕΕ, Νεκταρία Καρακατσάνη, τόνισε ότι η Ελλάδα ουσιαστικά προχωρά στην απολιγνιτοποίηση με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, επισήμανε ότι ο χώρος της ενέργειας συνολικά βρίσκεται υπό έναν προφανή μετασχηματισμό και ανέφερε ότι μαζικά σχέδια υποδομών, αναβαθμίσεις και επεκτάσεις δικτύων βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάθε επίπεδο, μεταξύ κρατών και μεταξύ νησιών.
Την ίδια στιγμή προκύπτουν νέες υπηρεσίες, νέοι ρόλοι στην αγορά και νέες συνεργασίες, ενώ “ανθίζει” στην Ελλάδα και η πράσινη καινοτομία, καθώς πρόσφατα η χώρα έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω εκτίμηση 5 σχέδια που αφορούν το υδρογόνο. Ακόμη υπάρχει πρόοδος στον τομέα των υλικών και διαδικασιών που σχετίζονται με την ενέργεια, των έξυπνων εργαλείων για τη διαχείριση ενέργειας, καθώς και εργαλείων και υποδομών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.
Ο αντιπρόεδρος του τεχνολογικού ομίλου Eunice Energy Group Γιώργος Πεχλιβάνογλου, τόνισε, ότι ο όμιλος πιστεύει σε μια ενέργεια 100% πράσινη, από ανανεώσιμες πηγές, και αυτό, όπως τόνισε, είναι εφικτό μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αναφέρθηκε στα δύο projects της Eunice για τη δημιουργία δομών αποθήκευσης ενέργειας σε απολιγνιτοποιημένες περιοχές στο βορά και το νότο της Ελλάδας, κάνοντας λόγο όχι μόνο για μια μεγάλη επένδυση, αλλά και ευκαιρία μεταφοράς ενέργειας μέσω των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων.
Περιγράφοντας το όραμα της εταιρείας για το μέλλον αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο στο οποίο περιλαμβάνεται η Ελλάδα, τις δύο δομές αποθήκευσης ενέργειας και τα προγράμματα GAP και SAI της Eunice για τη σύνδεση του ευρωπαϊκού δικτύου με την Αίγυπτο. «Καθώς ο ηλεκτρισμός είναι μια αξία σε πραγματικό χρόνο και δεν έχει τους περιορισμούς των παραδοσιακών καυσίμων, μπορούμε να δούμε πώς λειτουργεί αυτό το συνολικό σχέδιο ξεκινώντας από την Αίγυπτο. Εκεί, λόγω της διαφοράς ώρας, μπορεί να υπάρχει μια πρώιμη παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και να μεταφερθεί, μέσω του δικτύου και σε συνδυασμό με δομές αποθήκευσης, σε οποιαδήποτε δυτική χώρα, εκμεταλλευόμενη αυτή τη διαφορά ώρας που δίνει τη δυνατότητα πώλησης ενέργειας σε επωφελείς τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην Εταιρεία Υδρευσης & Αποχέτευσης Αθηνών Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ), Αναστάσιος Τόσιος, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προκλήσεις που αφορούν τη διαχείριση του νερού και στις οποίες, όπως είπε, περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση διαρροών, η αντικατάσταση των παλαιών δικτύων, η ανάγκη για επαρκή και αξιόπιστα δεδομένα, η προσέγγιση γύρω από τον καταναλωτή, η κλιματική αλλαγή και η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού. Σε ό,τι αφορά τους στόχους της Εταιρείας σημείωσε ότι αυτοί εστιάζονται σε ένα έξυπνο δίκτυο και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών με συνολικά ποιοτικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Π.Γιούλτση
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ