Το “πράσινο φως” για την κατασκευή της μεγαλύτερης Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη χώρα, στον Δυτικό Τομέα Θεσσαλονίκης, έδωσε η εκτελεστική επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας: «Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη που θα κατασκευαστεί στη χώρας και θα εξυπηρετήσει πλήθος περιοχών στη Βόρεια Ελλάδα, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης».
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός: «Πρόκειται για επένδυση που θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου μας για μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγει σε ταφή».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα. Ταυτόχρονα, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ η κατασκευή της αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η λειτουργία της.
Απ΄ την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Τα έργα που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ δημιουργούν άρτιες και καινοτόμες υποδομές με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Σύμφωνα με τον αν. υπουργό, το έργο «θα συμβάλλει στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης που περιλαμβάνει την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας».
Όπως τόνισε, «μέλημά μας είναι η αναβάθμιση τόσο της περιφέρειας όσο και της ποιότητας ζωής των πολιτών, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον».
Η Μονάδα θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού των αποβλήτων, ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, ξεχωριστής επεξεργασίας βιοαποβλήτων για τη μετατροπή τους σε κομπόστ υψηλής ποιότητας και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου.
Με την ανακοίνωση της δημοπράτησης του έργου, έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, ότι η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες, και συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας αλλά και τον Δήμο Παιονίας, και θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ θα ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
«Στους 21 μήνες θητείας της κυβέρνησης έχουμε καταφέρει να δημοπρατήσουμε 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και συνεχίζουμε δυναμικά για τη δημοπράτηση όλων εντός του 2021», ανέφερε απ΄ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: «Το έργο της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ ακολουθεί την κυβερνητική στρατηγική που έχει σαν στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», ενώ πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς εξασφαλίζει την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών».
Ηλίας Παλιαλέξης
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ