Σχέδιο νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο θα παρέχει στους επενδυτές τα απαραίτητα εργαλεία και θα αίρει τα εμπόδια που υπάρχουν μέχρι στιγμής, προανήγγειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στη διοργάνωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Southeast Europe Energy Forum 2021 που πραγματοποιείται σήμερα δια ζώσης και διαδικτυακά στη Θεσσαλονίκη. «Θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες με περαιτέρω απλουστεύσεις στη διαδικασία αδειοδοτήσεων. Έχουμε συμπληρώσει αυτή τη δουλειά και θα προχωρήσουμε σε συζήτηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη προτού το φέρουμε στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου και πρόσθεσε: «πιστεύουμε στο υπουργείο ότι ένα σχήμα που θα υποστηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε την ανάπτυξή τους». Παράλληλα, γνωστοποίησε, ότι η Ελλάδα υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν λίγες μέρες, τo τελικό επίσημο σύστημα, μέσω του οποίου θα επεκταθεί το υπάρχον σύστημα δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια μέχρι το 2025.
Παρουσιάζοντας, άλλωστε, τις υπόλοιπες βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα επόμενα δύο χρόνια, σημείωσε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του εθνικού ενεργειακού και κλιματικού πλάνου, η νομοθεσία της Ελλάδας για το κλίμα, οι νέες τεχνολογίες και το «πρασίνισμα» των ελληνικών νησιών. Ειδικά για τις νέες τεχνολογίες υπογράμμισε ότι το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 να προχωρήσει μια διαγωνιστική διαδικασία για μια δομή αποθήκευσης ενέργειας. Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε, συνεχίζεται η συζήτηση για το υδρογόνο.
Από την πλευρά του, ο Ανώτερος Σύμβουλος, Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα David Livingston, μιλώντας στο Forum τόνισε ότι πρωτοβουλίες όπως εκείνη που ανέφερε η κ. Σδούκου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθιστούν πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στον τομέα αυτό, γνωστοποίησε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες καθαρής ενέργειας ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ελληνική αγορά» και τόνισε τη σημασία που έχει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
«Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την ελληνική πρωτοβουλία για την κλιματική προσαρμογή και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» τόνισε ενώ επισήμανε ότι η επαφή μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι τακτική και υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές διασυνδέσεις της στην περιοχή και ειδικά το ρόλο της Θεσσαλονίκης στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον συνεργασίας ώστε «η Θεσσαλονίκη και η Νοτιοανατολική Ευρώπη να γίνουν μια μηχανή μετάβασης στην καθαρή ενέργεια για την Ευρώπη και την ευρύτερη γειτονιά της». Υπενθύμισε, τέλος, τους τρεις βασικούς πυλώνες της διπλωματίας των ΗΠΑ για το κλίμα, σύμφωνα με το πλαίσιο που έθεσε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι. Αυτοί, όπως είπε, είναι η επαναφορά των ΗΠΑ σε καλό δρόμο καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε κατά την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του την επανασύνδεση των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, όπως επίσης η άσκηση ηγεσίας των ΗΠΑ στον τομέα αυτό και η αύξηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το κλίμα. Σε αυτό το πνεύμα τόνισε ότι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέες τεχνολογίες μπορεί να συμβαδίζει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομικών ευκαιριών.
Π.Γιούλτση
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ