Είναι έξυπνος, άκαυστος, ελαφρύς και φτιαγμένος από ανακυκλώσιμα υλικά, που δικαίως του δίνουν την ιδιότητα του οικολογικού. Εξασφαλίζει εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πόλη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η εποχή, αυτά της προστασίας του περιβάλλοντος, υπό το πρίσμα μάλιστα της κλιματικής κρίσης. Είναι, μάλιστα, μια οικονομική επένδυση, με πολλαπλά οφέλη, ενώ η χρήση του, φέρνει εύκολα και γρήγορα την κάθε πόλη ένα βήμα πιο κοντά στη μετεξέλιξή της σε έξυπνη!
Πρόκειται για τον έξυπνο κάδο απορριμμάτων «Smartbin», που αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της ενημέρωσης ως προς την καθημερινή πληρότητα των σκουπιδιών και την καταγραφή των κάδων, αξιοποιώντας μάλιστα την περιοχή του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things).
Για το ερευνητικό έργο, με τίτλο «Πλατφόρμα- Εφαρμογή Διασύνδεσης και Διαχείρισης Έξυπνου Κάδου από Ανακυκλώσιμα Υλικά»- «Smartbin», μίλησε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Μηνάς Δασυγένης, λέγοντας ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των έξυπνων κάδων απορριμμάτων (1100 και 700 λίτρων), είναι πεπιεσμένο χαρτόνι συσκευασιών και μια ειδική κόλλα, φτιαγμένη από φελιζόλ.
Εξηγώντας ότι είναι ήδη έτοιμοι οι δύο πρωτότυποι «Smartbin», ο κ. Δασυγένης γνωστοποίησε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν σε περιοχές των δήμων Κοζάνης και Βοΐου, προκειμένου να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες κι έτσι «να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και διορθώσεις, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο». Πρόσθεσε δε, ότι τρεις φορές το 24ωρο, ο διαχειριστής του έξυπνου κάδου θα λαμβάνει από μακριά πληροφορίες για την κατάσταση της πληρότητάς του, και συμπλήρωσε ότι από κάποιες δοκιμές που ήδη έγιναν, έχει σιγουρευτεί ότι τα ήδη υπάρχοντα οχήματα συγκομιδής που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι «μπορούν να τον σηκώσουν και να τον αδειάσουν».
Τα χαρακτηριστικά, η καινοτομία και η χρήση της τεχνολογίας
Στον «Smartbin», όπως εξήγησε ο κ. Δασυγένης, υπάρχει ένας αριθμός αισθητήρων για τη μέτρηση της απόστασης από την επιφάνεια των απορριμμάτων, υπολογίζοντας έτσι τη μέση στάθμη. «Έτσι θα γνωρίζουμε σε πιο ύψος βρίσκονται τα απορρίμματα», σχολίασε και πρόσθεσε πως «οι αισθητήρες είναι εντοιχισμένοι στον κάδο ώστε να αποφευχθούν
φαινόμενα βανδαλισμού και κλοπής».
Οι αισθητήρες, σύμφωνα με τον κ. Δασυγένη, συνδέονται ενσύρματα με την πλακέτα του μικροεπεξεργαστή, ο οποίος βρίσκεται σε σημείο χωνευτό στο κάδο, ώστε να μην γίνεται αντιληπτός και να μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με ειδικό κλειδί. Τα καλώδια σύνδεσης οδεύουν ανάμεσα από τα επίπεδα του κάδου. Έτσι, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η ομάδα υλοποίησης του έργου εξασφάλισε την παροχή δυνατότητας «να γνωρίζουμε τη θέση του κάδου, το ποσοστό πληρότητάς του καθώς και την θερμοκρασία του, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας».
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διευκρίνισε ακόμη ότι τα δεδομένα που θα συλλέγονται σε βάθος χρόνου, θα επιτρέπουν στον οργανισμό που θα διαχειρίζεται τους κάδους να εξάγει συμπεράσματα ως προς το επίπεδο των σκουπιδιών της περιοχής, την πληρότητα των κάδων για τις απομακρυσμένες τοποθεσίες, τη διάρκεια ζωής των κάδων και πολλά άλλα, που θα εξαχθούν από τις τεχνικές ανάλυσης των μεγάλων δεδομένων «big data».
Για την κατασκευή των «SmartBin», η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συνεργάστηκε με την εταιρεία Sertech Τεχνική Κατασκευαστική E.E και όπως γνωστοποίησε ο επίκουρος καθηγητής, «τους επόμενους μήνες θα γίνει η πρώτη προσπάθεια μαζικής παραγωγής, η οποία έχει σαν πρώτο στόχο τους 150 κάδους το πρώτο εξάμηνο».
Διευκρίνισε δε, ότι «με μια επένδυση ως και 1 εκατ. ευρώ, θα καταστεί εφικτή η αυτοματοποίηση κάποιων σταδίων κατασκευής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά και η δυναμικότητα κατασκευής των έξυπνων κάδων».
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης & καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», ολοκληρώνεται στις 16 Οκτωβρίου φέτος και είναι προϋπολογισμού 298.325,00 ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
Έλενα Αλεξιάδου
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ