Στην τελετή θεμελίωσης του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILΙNEOS, στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε τους άξονες της «πράσινης ατζέντας» για την ανάπτυξη, τονίζοντας «πως αποτελεί εξαιρετικής σημασίας γεγονός ότι η μονάδα θα αφήνει ελάχιστο αποτύπωμα στο περιβάλλον και η επιβάρυνση στο τοπίο θα είναι η λιγότερη δυνατή ενώ θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με τρόπο “πράσινο” και με λιγότερο κόστος από άλλες ρυπογόνες λύσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η νέα αυτή επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησής του που είναι η αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και για να πέσει η τιμή του ρεύματος, και τέλος ο περιορισμός της οικονομικής «αιμορραγίας» που συχνά προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.
Στη νέα μονάδα, που θα είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη, θα επενδυθούν 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η υπερσύγχρονη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, θα καθιστά το σταθμό έναν από τους πλέον αποδοτικούς στην ΕΕ. Το έργο θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 40 μόνιμες θέσεις ειδικευμένου προσωπικού όταν τεθεί σε λειτουργία.
Στον ίδιο τόπο, πριν 53 χρόνια
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τον Ιούνιο του 1966, στον ίδιο ακριβώς χώρο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδινε το παρών -τότε ως υπουργός Συντονισμού- στα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου της χώρας σε ένα έργο το οποίο είχε οραματιστεί, είχε σχεδιάσει, είχε θεμελιώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
«Ο πατέρας μου είχε προσπαθήσει πολύ να ολοκληρωθεί το έργο αυτό, καθώς και τότε οι επενδύσεις συναντούσαν τεράστια εμπόδια, αντιδράσεις και γραφειοκρατικές επιπλοκές. Και όμως το εργοστάσιο αυτό τελικά χτίστηκε. Και δίπλα του μάλιστα στήθηκε ένας οικισμός κόσμημα, σε σχέδια το πρωτοπόρου πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Μια πόλη ζηλευτή σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς εκεί η ανάπτυξη, η εκβιομηχάνιση της χώρας συναντούσε την εξυπηρέτηση των αναγκών στέγασης των κατοίκων, των εργαζομένων στο εργοστάσιο αλλά ταυτόχρονα και το σεβασμό στο περιβάλλον. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στα ‘Ασπρα Σπίτια λειτούργησε η πρώτη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της χώρας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι 53 χρόνια μετά, βρίσκεται ως πρωθυπουργός σε αυτόν τον τόπο για τη θεμελίωση -αυτή τη φορά- ενός καινούργιου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 826 μεγαβάτ, το μεγαλύτερο στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οπως είπε, το εργοστάσιο αυτό λειτουργεί με τα υψηλότατα στάνταρ της General Electric, της αμερικανικής τεχνογνωσίας, ανήκει όμως σε μια ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται και στις πέντε ηπείρους. «Είναι μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Θα δημιουργήσει παραπάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής, 40 κατά τη φάση της ηλεκτροπαραγωγής. Με άλλα λόγια, είναι μία από τις κορυφαίες καλοδεχούμενες νέες επιχειρηματικές προσπάθειες σε αυτό το νέο περιβάλλον της χώρας, μετά την κρίση», είπε χαρακτηριστικά συγχαίροντας τον Ομιλο Μυτιληναίου που, όπως τόνισε, με την πολύπλευρη παρουσία του στη βιομηχανία εμπιστεύεται πάλι τη χώρα και κυρίως τους ανθρώπους της καθώς δημιουργεί δουλειές για τους Έλληνες.
Μέριμνα για Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης η οποία προβλέπει ότι οι λιγνιτικές μονάδες θα αποσυρθούν σταδιακά μέχρι το 2028, ενώ μίλησε και για το νέο σχέδιο της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις με βάση τα οικονομικά της εταιρείας, τη διασφάλιση των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος. «Ήδη αυτό το σχέδιο υλοποιείται. Ενώ, και θέλω να το τονίσω αυτό, ένα ειδικό master plan θα συνταχθεί κυρίως για τη Δυτική Μακεδονία και την περιοχή της Μεγαλόπολης. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη και περιβαλλοντικές πρόνοιες για τις περιοχές που σήμερα παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένες από τον λιγνίτη. Αλλά οι περιοχές αυτές, απαλλαγμένες πια από τον άνθρακα, μπορούν να γίνουν και θα γίνουν, πόλοι νέων επενδύσεων. Θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό, τις φυσικές ομορφιές τους. Αυτό θα γίνει -δεσμεύομαι για αυτό- με έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο σε τεχνογνωσία αλλά και σε πόρους», είπε προσθέτοντας πως οι δράσεις θα είναι πολλές και παράλληλες. Μάλιστα τόνισε πως στην επόμενη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα εγκριθούν δύο μεγάλα έργα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, που αφορούν φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 461 μεγαβάτ, επενδύσεις συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων σε ΑΠΕ
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εντός του 2020 θα έχει απλοποιηθεί σημαντικά η αδειοδότηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο οι ανανεώσιμες πηγές να έχουν γίνει η κύρια πηγή ενέργειας για τη χώρα μας. Οπως είπε μέχρι το 2024, θα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη, μέχρι το 2030 η διασύνδεση των Δωδεκανήσων ενώ η μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης θα επιτευχθεί νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2020.
Μιλώντας για την ηλεκτροκίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως μέσα στο επόμενο έτος εκπονείται και το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης που θα οργανώσει την αγορά νέων οχημάτων, με τα σωστά κίνητρα, ταυτόχρονα όμως θα οργανώσει και τη χωροθέτηση νέων σταθμών για τη φόρτισή τους. «Η αρχή θα γίνει από τα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Mεγάλο μέρος του στόλου τους θα είναι ηλεκτροκίνητο» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «όλα αυτά και πολλά άλλα, συγκροτούν τη δική μας “πράσινη ατζέντα” για την ανάπτυξη, την οποία κάποιοι όψιμα θυμήθηκαν, μπερδεύοντας ακόμα και τα κομματικά τους χρώματα. Είναι μία ατζέντα έργων και αποτελέσματος και όχι συνθημάτων και υποσχέσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Μιλώντας για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως προβλέπει μελετημένες οριζόντιες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν τις επενδύσεις, αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια, απλοποιούνται αδειοδοτικές διαδικασίες, οι έλεγχοι εναρμονίζονται πια με το Ευρωπαϊκό καθεστώς και εκσυγχρονίζουμε το εργατικό δίκαιο.
Ο τόπος πλήρωσε τις ιδεοληψίες
«Ο τόπος αυτός έχει πληρώσει διαχρονικά και ακριβά τις ιδεοληψίες. Ιδεοληψίες που σταδιακά εξελίχθηκαν στη δαιμονοποίηση της ατομικής δημιουργίας και σε μια συνολική δυσπιστία απέναντι στο κράτος. Έτσι η χώρα μας, δυστυχώς, έχασε αλλεπάλληλες ευκαιρίες για να εκσυγχρονιστεί. Να κινητοποιήσει εθνικά αλλά και ξένα κεφάλαια για να προοδεύσει και να διεκδικήσει όχι μόνο την εσωτερική ανάπτυξη αλλά και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο εκτός των συνόρων μας. Σήμερα, ωστόσο, όλα αυτά βρίσκονται πια πίσω μας. Η νέα κυβέρνηση ήδη ήρε τα capital controls, απαλλάσσει την οικονομία από τη βαριά φορολογία, οργανώνει το κράτος, δίνει ένα νέο ρυθμό στη δημόσια διοίκηση και κυρίως απελευθερώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία», είπε καλώντας και τον επιχειρηματικό κόσμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ