Υψηλές προσδοκίες έχουν δημιουργήσει στην αγορά οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στο 35% το 2030. Αυτές αποτυπώνονται στον νέο κύκλο αιτήσεων του Σεπτεμβρίου που άνοιξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και στον οποίο κατατέθηκαν 114 επενδυτικά σχέδια προς αδειοδότηση για εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων 2.093 MW.
Τη μερίδα του λέοντος διεκδικούν τα φωτοβολταϊκά με 82 αιτήσεις για άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 1.642 MW και ακολουθούν τα αιολικά με συνολική ισχύ 406 MW. Υπάρχουν επίσης κάποιες αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά (10 MW), μία αίτηση για μονάδα βιομάζας ισχύος 2 MW, τρεις αιτήσεις για υβριδικά έργα στη Λέσβο δυναμικότητας 14 MW και μια αίτηση για την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης 20 MW.
Mεταξύ των υποψηφίων επενδυτών φιγουράρει η Τέρνα Ενεργειακή με την κατάθεση αιτήσεων για περίπου 375 MW φωτοβολταϊκών και η εταιρεία CAΝTREVA με αιτήσεις για 413 MW φωτοβολταϊκών, μεταξύ των οποίων και ένα πολύ μεγάλο πάρκο ισχύος 200 MW στις Σέρρες και ένα ακόμη 100 MW στη Μαγνησία. Δυναμική είναι και η παρουσία ξένων εταιρειών, όπως η γερμανική ΑΒΟ με αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 107 MW και η πορτογαλική EDRP με αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ισχύος 185 MW και αιολικά ισχύος 90 MW.
H κατάθεση των νέων αιτήσεων για ΑΠΕ είναι ενδεικτική του επενδυτικού ρεύματος στον τομέα των ανανεώσιμων που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου απανθρακοποίησης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει χωρίς καθυστερήσεις. Ηδη η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ σήμερα ανέρχεται σε 5.865 MW και αντιπροσωπεύει το 32,87% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας. Εάν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και το μερίδιο των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ που αντιπροσωπεύει το 17,77% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, τότε η «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα ξεπερνάει το 50%. Το μερίδιο του φυσικού αερίου με εγκατεστημένη ισχύ 4.900 MW είναι στο 27,47%, ενώ του λιγνίτη με 3.904 MW έχει περιοριστεί στο 21,88%.
Η αγορά αισιοδοξεί για την άρση των πολλαπλών εμποδίων στην υλοποίηση έργων ΑΠΕ και την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης μετά την κινητικότητα που έχει επιδείξει επ’ αυτού το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και τις προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα. «Δεν μπορεί οι επενδυτές να είναι “ήρωες” και να περιμένουν δέκα χρόνια για να πάρουν μια άδεια αιολικού», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας προσφάτως στα εγκαίνια του αιολικού του Καφηρέα, έργο της Enel Green Power που ολοκληρώθηκε έπειτα από 14 χρόνια!
Αναμόρφωση πλαισίου
Το έργο της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σταθμών παραγωγής από ΑΠΕ έχει αναλάβει ειδική επιτροπή που συστήθηκε στο ΥΠΕΝ με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα στην αδειοδότηση ενός αιολικού έργου εμπλέκονται συνολικά 29 υπηρεσίες, ενώ ο μέσος χρόνος αδειοδότησης κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 ετών, όταν στην Ευρώπη περιορίζεται μόλις στα δύο έτη.
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ